Ponedjeljak , srpanj 6. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / PRIJEM PRIPRAVNIKA U HNŽ: Još jedan natječaj za prijem stranačkih „uhljeba“, kumova i rodbine?

PRIJEM PRIPRAVNIKA U HNŽ: Još jedan natječaj za prijem stranačkih „uhljeba“, kumova i rodbine?

Drugi izvori Dnevnog lista govore da su se ovoga puta vladajući još bolje pripremili pa se čak velikim dijelom znaju i imena kandidata koji „moraju zadovoljiti uvjete“ i to čak i prije raspisanog javnog poziva.

Ovih dana Vlada HNŽ-a kreće u proceduru prijema novih 100 pripravnika potpomognutog financiranjem nadležnih Zavoda za zapošljavanje. Sve bi trebalo započeti javnim pozivom ili natječajem za prijem novih vježbenika.

Jedna od osnovnih zamisli ovog programa je pružanje prilike mladima za stjecanje prvog radnog iskustva u okviru tromjesječnog, polugodišnjeg ili jednogodišnjeg vježbeničkog programa.

Međutim, natječaj je to koji zadnjih nekoliko godina izaziva puno kontroverzi u javnosti u HNŽ-u, puno nezadovoljstva i ogorčenosti zbog stranačkog preferiranja kadrova koji političkom trgovinom „sjednu“ na  pripravničke fotelje, a poslije „odrađenog“ staža vrlo često se zauvijek „uhljebe“ na pravim radnim mjestima u javnim službama i institucijama.

Ogromna većina kandidata koji u prethodnima godinama nije „zadovoljila“ ,za mnoge nejasne,  kriterije  po kojima se obavlja odabir vježbenika  tvrdila je kako je jedini istinski kriteriji za prijem bio stranačka,  rodbinska ili kumovska veza.  Našu redakciju su prethodne godine zasuli brojni komentari onih koji nisu „prošli“ i koji su tvrdili da je „štela“ bila glavni kriterij primanja vježbenika.

Više njih je svjedočilo i tvrdilo kako nisu uspjeli zadovoljiti kriterije Vlade HNŽ-a čak ni u slučajevima kada su imali prosjek ocjena 5, a javno su se žalili čak i oni koji su dobijali rektorske nagrade.

Velike sumnje u transparentnost postupka izazivalo je i odbijanje Vlade HNŽ-a da rezultate provedenog natječaja javno objavi na svom web servisu, opravdajući takav postupak naputkom kojeg su dobili od Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Intervju – glavni znak „prepoznavanja“

U svojstvu vježbenika primaju se osobe bez radnog iskustva u odgovarajućoj stručnoj spremi i struci, a koje se nalaze u evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje HNŽ/K. Pored navedenih uvjeta kandidati moraju ispunjavati i opće uvjete za prijem u radni odnos. Za kandidate prijavljene na natječaj čije su prijave uredne i koji ispunjavaju formalne uvjete Vlada HNŽ-a je dosadašnjih godina provodila intervjue.

Upravo su intervjui navođeni kao presudni dio procedure gdje se donosi konačna odluka da li kandidat zadovoljava tražene uvjete ili ne. Po riječima onih koji su tu proceduru prošli, cijeli koncept je zamišljen i napravljen na način da je upravo intervju presudan, a tu je glavno pitanje „znaju li te ili ne znaju“.

Već se sve zna?

U odnosu na prethodne godine, ovogodišnji natječaj za prijem vježbenika poprilično kasni i objavljuje se tek u lipnju. U političkim kuloarima već uveliko kruži priča da jedan od razloga kašnjenja i taj što su se otegli pregovori oko toga koliko kojoj vladajućoj stranci pripada ‘pripravničkih mjesta’. Drugi izvori Dnevnog lista govore da su se ovoga puta vladajući još bolje pripremili pa se čak velikim dijelom znaju i imena kandidata koji „moraju zadovoljiti uvjete“ i to čak i prije raspisanog javnog poziva. Znači, unaprijed.

Po svemu sudeći, i ove godine ponoviti će se „stare priče“ , nezadovoljnici će i ovoga puta kucati na vrata medija sa svojim žalbama, a šanse da se poveća transparentnost cijelog postupka prijema novih vježbenika su minimalne.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEPODNOŠLJIVO…

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite …