Ponedjeljak , studeni 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / PRIVATIZACIJA ALUMINIJA: Biznismen Zoran Gobac posrednik između ruskih investitora i Dragana Čovića

PRIVATIZACIJA ALUMINIJA: Biznismen Zoran Gobac posrednik između ruskih investitora i Dragana Čovića

Biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizirati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na plin koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na plin, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani aluminij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u – Rusiju!

Hrvatski časopis Nacional objavio je „ekskluzivnu priču“ o tekstovima Žurnala u kojima smo, još u kolovozu, dokumentirali povezanost ruskih špijuna i investitora s čelnicima HDZ-a BiH.

Optužujući Žurnal da je objavio priču po nalogu OSA-e BiH i čelnika SDA, novinari Nacionala svjesno izbjegavaju navesti da je u istom tekstu Žurnal upozorio i da jedan od potpredsjednika SDA surađuje sa sumnjivim ruskim investitorima. No, tekst Nacionala manje je bitan od novih činjenica do kojih smo došli tijekom našeg istraživanja.

Sastanak veleposlanika

Za početak – svi oni koji sumnjaju u povezanost kadrova HDZ-a BiH s ruskim sumnjivim investitorima, mogu otići na službenu stranicu mostarskog Aluminija.

A tamo piše da je 28.o6. 2017. godine, u Vanjsko-trgovinskoj komori BiH održan sastanak kojem su prisustvovali državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, te čelnici mostarskog Aluminija.

„Ministri stali iza inicijative za ukidanjem carine na nelegirani aluminij“, naslov je teksta u kojem je navedeno da je uprava Aluminija Mostar predložila ukidanje carine na uvoz nelegiranog aluminija iz Rusije.

U tekstu je navedeno da se na sastanku obratio hrvatski ambasador Ivan Del Vekio, a da je njegov kolega, ruski ambasador „NJ.E Petr Ivancov već upoznao službenu Moskvu sa Aluminijevom argumentacijom“.

Aluminijeva argumentacija detaljno je obrazložena u aktu koji je u srpnju upućen Vladi Federacije. Između ostalog, navedeno je da je Aluminij d.d. Mostar zatražio oslobađanje carine sirovine koju će uvoziti iz Rusije, te da se prerada „nelegiranog Aluminija vrši preko „ljevaoničkih peći koje pokreće plin“. Nikakva obavještajna služba nije potrebna da se nađu ove dvije činjenice.

Kao što nije potrebna obavještajna služba da pronađe vijesti koje dokazuju da je sve ono što smo objavili u kolovozu točno.

Dakle, na Žurnalu smo objavili da biznismeni iz Hrvatske povezani sa ruskim obavještajcima i sumnjivim biznismenima žele privatizirati mostarski Aluminij i Rudnik boksita Posušje, tako što će svoje pogone prebaciti na plin koji se uvozi iz Rusije. A u pećima na plin, prema tom planu, prerađivao bi se nelegirani aluminij uvezen iz Rusije, koji bi se potom izvozio u – Rusiju!

Tko je posrednik?

Prema informacijama Žurnala, posrednik između ruskih investitora i kadrova Dragana Čovića je zagrebački biznismen Zoran Gobac. Na web stranici HRT-a, da naznačimo Nacionalu, u ponedjeljak, 18. 9. 2017. godine, objavljena je vijest da je ruski Gazprom potpisao desetogodišnji ugovor sa firmom PPD Zagreb o isporuci plina.

Iza kompanije PPD Zagreb, prema pisanju zagrebačkih medija, krije se poduzetnik Zoran Gobac. Upravo ovu osobu, hrvatski mediji dovodili su u vezu s ruskim kapitalom. Ali, idemo dalje.

Žurnal je u kolovozu objavio da je na realizaciji ruskog plana preuzimanja Aluminija Mostar angažiran i bivši službenik hrvatske obavještajne službe Josip Jurčević, aktualni direktor kompanije Ploče Energija, gdje bi trebao biti skladišten ruski plin namijenjen za Aluminij. Sjedište ove firme je u blizini Luke Ploče, preko koje bi, prema informacijama koje smo objavili, trebao biti distribuiran ruski plin.

Prije pet dana, prema službenom priopćenju iz Ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bez ikakvog službenog povoda, Dragan Čović posjetio je Luku Ploče, gdje je izrazio „podršku jačanju kvaliteti lučkih usluga“.

Hrvatsko pitanje

Osim Gobca i Jurčevića, prema informacijama Žurnala, na jačanju rusko-HDZ-ovskih veza bio je angažiran i mostarski poduzetnik Zdravko Marić. On je vlasnik kompanije Maral koja se bavi distribucijom nafte i koja je poslovala i sa Gazpromom i Aluminijem. Nakon što je aktualizirana priča o ruskom investiranju u Aluminij Mostar, sin Zdravka Marića, Dario, postao je regionalni direktor ruske Sberbanke.

Nedugo nakon toga, kompanija Aluminij počinje poslovati upravo preko računa te banke, a ruski ambasador Petr Ivancov preko noći počinje, u stožernom Večernjem listu, inzistirati na „hrvatskom pitanju u BiH“.

zurnal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: JER SI SE SKRIO…

“Da mi je netko još u veljači rekao da ćemo devet mjeseci kasnije još uvijek …