Srijeda , siječanj 16. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Proći će dugo dok bh. građani ne zapjevaju himnu

Proći će dugo dok bh. građani ne zapjevaju himnu

Iako je jučer na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržan zaključak Skupštine Sarajevske županije da BiH dobije državnu himnu sa melodijom i tekstom, po svemu sudeći, male su šanse da u izbornoj godini bh. građani slušajući himnu i glazbu koju je skladao Dušan Šestić, počnu i pjevati tekst.

Naime, kako je za N1 kazao Momčilo Novaković iz NDP-a, jučerašnja odluka povjerenstva donesena je preglasavanjem.

“Odluka je donesena preglasavanjem i to praktično znači da su njene šanse da u parlamentu dobije prolaz vrlo male ili gotovo nikakve. Ono što je još važno napomenuti da smo mi nekoliko puta se ovim pitanjem bavili u ranijem razdoblju i realno u ovom trenutku ne postoji tekst oko kojeg bi se mogli dogovoriti predstavnici tri naroda u BiH, a samim tim ne postoji tekst koji bi mogao dobiti podršku Parlamenta. Ja mislim da je ova inicjativa na ovaj način, kako je dobila podršku Ustavnopravnog povjerenstva osuđena na neusvajanje i ostat će samo na ovom zaključku Ustavnopravog povjerenstva”, kaže Momčilo Novaković.

Podsjetimo, državna himna BiH nekad zvana i Intermezzo na snazi je od 1999. godine. Iako se u međuvremenu pokušavao dodati i tekst, taj prijedlog nije prihvaćen u Parlamentu 2009. godine.

Povjerenstvo za izbor teksta himne, sastavljeno od 11 članova od kojih su većina bili književnici i etno-muzikolozi, radilo je godinu dana da bi i Bosna i Hercegovina dobila riječi himne. Od 339 prijedloga, u najužem izboru ostala su dva, od kojih je, uz saglasnost autora, sastavljen tekst. Ni to nije bilo dovoljno dobro za delegata iz reda srpskog naroda, koji su u Domu naroda PS BiH tada glasovali protiv.

Novu inicijativu da BiH dobije himnu koja će imati tekst uputila je predsjedateljica Skupštine Sarajevske županije Ana Babić još u studenom prošle godine. Tada je Babić upitala zaslužuje li BiH himnu koja će veličati povijest, tradiciju i napore kroz koje je narod BiH prošao.

(Izvor: N1)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Većina braniteljskih udruga jedva preživljava, nemaju ni za vijence

U svim krajevima Republike Hrvatske osnovano je na stotine Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, tako …

Jedan komentar

  1. puka 59 - JA U KLIN TI

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA TVRDE DA NISTE U PRAVU GRAĐANI BIH ODAVNO PIJEVAJU SVI SVOJU HIMNU NEKO NA BOSANSKOM NEKO NA SRPSKOM – HRVASKOJ GLAZBI . BEZ ŽUPANIJA ISPRAVNO KANTONA . POZDRAV DOMOVINI SA KAPIJE BOSNE OD NEZAVISNOG BLOKA .