Ponedjeljak , studeni 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / PROCURILE BROJKE: Koliko Plenkovićeva Vlada izdvaja za partizanske spomenike?

PROCURILE BROJKE: Koliko Plenkovićeva Vlada izdvaja za partizanske spomenike?

Koliko Hrvatska troši na obnove spomenika antifašističkoj borbi, koji su izgrađeni za vrijeme Jugoslavije, zanimalo je SDP-ova Domagoja Hajdukovića koji se posebno referirao na troškove za ovu godinu. Prema podacima koje je zaprimio, Hrvatska je u zadnjih 12 godina za obnovu antifašističkih spomenika ‘ulupala’ preko deset milijuna kuna, no Hajduković je zabrinut jer su brojni spomenici u lošem, štoviše, derutnom stanju. No, prema odgovoru Vlade, Ministarstvo kulture deset milijuna kuna izdvojilo je samo za projektnu dokumentaciju, konzervatorsko-restauratorske radove, građevinsku sanaciju, rekonstrukciju prezentaciju i održavanje baštine iz Drugoga svjetskog rata.

Nabrojeni su i objekti na koje su se izdvajanja odnosila: Spomeničko područje Petrova gora, ostaci pravoslavne crkve sv. Petke u Kolariću, Spomen-gubilište Jadovno, spomenik Pobjedi u Batini, kripte palim borcima NOR-a u Bolmanu, spomenik Cvijet u Jasenovcu, Ustaški koncentracijski logor IV Kožara u Jasenovcu, spomenik Danu antifašističke borbe 22. lipnja u Setušu, spomen-park Dudik u Vukovaru, bivši koncentracijski logor Molat, spomen-kosturnica u Čazmi “i drugo”.

Sanaderova i Vlada bivše premijerke Kosor na zahtjev koalicijskiih partnera iz SDSS-a s preko četiri milijuna kuna financirala je obnovu spomenika u Srbu, a pokrovitelj otkrivanja tog spomenika 2010. godine bio je bivši predsjednik Sabora Luka Bebić čiji je izaslanik Milorad Pupovac ondje pročitao njegov govor. Aktualna Vlada tijekom 2019. godine uložila je u građevinsku sanaciju i izradu dokumentacije te obnovu spomenika NOB-u oko 620 tisuća kuna za sedam prihvaćenih zahtjeva od njih ukupno osam. Novac je raspoređen na Centralnu partizansku bolnicu u Vojniću, logor Jasenovac, sisački spomenik Antuna Augustinčića ‘Zastava’, pravoslavnu crkvu u Kolariću te logor u Staroj Gradiški i kripte palim borcima NOR-a u Bolmanu. Javnu ustavnovu Spomen-područje Jasenovac ove su godine potpomogli s dva milijuna i 200 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture dalo im je dodatnih pola milijuna kuna za za provođenje muzejske djelatnosti i edukaciju posjetitelja.

 dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Preminuo Mustafa Nadarević

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. …