Nedjelja , prosinac 15. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / PROFESOR KUKIĆ: „Čović opstruira izbor nove vlasti i rad institucija, može tražiti i promjenu Ustava za ozakonjenje TREĆEG ENTITETA“!

PROFESOR KUKIĆ: „Čović opstruira izbor nove vlasti i rad institucija, može tražiti i promjenu Ustava za ozakonjenje TREĆEG ENTITETA“!

 “Izbori su prošli, a da li će se formirati vlast u BiH neizvjesno je, poručio je sociolog Slavo Kukić, dodajući da neizvjesnost unosi Dragan Čović, a turbulencije najavljuje Milorad Dodik

Kukić smatra da će odnosi u Predsjedništvu BiH u velikoj mjeri zavisiti od Milorada Dodika.

“Ko je pažljivo slušao poruke Milorada Dodika, nije mogao biti iznenađen njegovom pobjedom na izborima”, kazao je Kukić u emisiji Puls BN TV.

“To su populističke poruke sa izrazitim srpskim predznakom koja djeluje kao opijum za narod.”

Prema njegovim riječima, teška retorika skupo je koštala Dragana Čovića.

“Poruke koje je slao lider HDZ-a su izazvale strah za budućnost koja je veoma blizu u slučaju da se u Predsjedništvu nađe dubl Čović – Dodik. Birači su ako ništa drugo, onda spriječili taj dubl u Predsjedništvu.”

“Odnosi u Predsjedništvu u dobroj mjeri će zavisiti od Milorada Dodika”, tvrdi Kukić i objašnjava da se Dodik prilagođava u skladu sa interesima.

“Ako on ocijeni praktičnim da, recimo, na svoju stranu pridobije članove Predsjedništva kada je riječ o granici kod Kostajnice, onda će se on ponašati praktično oko pitanja granice na moru kod Neuma. On je pragmatičan čovjek, čovjek bez ideologije i od njega je sve moguće očekivati.”

Čovićevu izjavu da neće biti vlasti u BiH dok se ne promijeni izborni zakon trebalo bi shvatiti ozbiljno, a u prilog tome ide i činjenica da ministri iz HDZ-a ne dolaze na sjednice Savjeta ministara BiH.

“On ne samo da će opstruirati formiranje vlasti, već opstruira i rad institucija da bi se izašlo u susret njegovom zahtjevu o promjeni izbornog zakona BiH. Ako mu se ispuni ta težnja, nije isključeno da će tražiti i promjenu Ustava kojom bi se ozakonilo postojanje trećeg entiteta”.

Autor: Slobodna bosna
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Pero Barbarić Pepi: Pokušaj obmane javnosti od strane režimskih zagovornika političkog kontinuiteta

Diljem Hrvatske, BiH i dijaspore osjeća se velika radost i veselje u srcima napaćenog hrvatskog …