Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / PRVI DOKAZ OZBILJNOSTI PROBLEMA Sud u Bihaću oslobodio optužene za ubojstvo jer nije utvrđen njihov identitet

PRVI DOKAZ OZBILJNOSTI PROBLEMA Sud u Bihaću oslobodio optužene za ubojstvo jer nije utvrđen njihov identitet

Županijski sud u Bihaću donio je oslobođajuću prvostupanjsku presudu u kaznenom predmetu ubojstva protiv državljana Alžira Ismaila Mehailija i Walid Farauki koji su optuženi da su 15. lipnja 2018.godine u Velikoj Kladuši usmrtili 24-godišnjeg Alžirca A.I, javio je Klix.ba.

Prema neslužbenim informacijama tog portala, kazneno vijeće nije moglo na osnovu podataka u spisu, odnosno optužnice zaključiti o identitetima optuženih obzirom da oni nisu imali identifikacijskih dokumenata.

Ovaj slučaj je zanimljiv stoga što prilikom ulaganja dokaza od strane tužitelja nije bilo sporno da su optuženi viđeni od više svjedoka na mjestu ubojstva i što postoje DNK tragovi, nego stoga što nije utvrđen identitet osoba koji se u optužnici vode kao Ismaili Mehaili, rođen 1985. i Walid Farauki, star 23 godine.

Zanimljivo je i da je policija prvo tvrdila da je Farauki iz Palestine, ali iz Tužiteljstva su došle informacije da su obojica optuženih iz Alžira. Drugim riječima, sud nije povjerovao Tužiteljstvu USŽ koga je optužio.

Podsjećamo, 15. lipnja 2018. godine oko 23 sata u ulici Đure Pucara Starog u tuči u jednoj kući koja se potom nastavila na ulici jedan od aktera je velikim nožem u grudi ubo 24-godišnjeg A.I. Bio je to udarac u srce. Osumnjičeni Ismaili Mehaili i Walid Farauki su nakon kriminalističke obrade odlukom Županijskog suda bili u pritvoru 30 dana zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će osumnjičeni ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili pak izmijeniti, uništiti ili sakriti dokaze važne za kazneni postupak.

Dvojica optuženih čiji identitet nije utvrđen sada su na slobodi i čekaju nastavak suđenja ukoliko Tužiteljstvo USŽ uloži žalbu na presudu. Moglo bi se kazati i da nije poznato, u konkretnom slučaju, tko je zapravo na slobodi, zaključuje Klix.ba.

Ovo je dokaz veličine problema s kojima se susreće BiH, a u svezi nemogućnosti utvrđivanja identiteta osoba koje nelegalno dolaze u BiH bez osobnih dokumenata.

Slučaj ubojstva u Bihaću, gdje dokazi potvrđuju ubojice, ali ne i identitet osobnih dokumentata, a slično se može dogoditi i pri bilo kojem kaznenom djelu gdje počinitelji mogu proći nekažnjeno. Pa i u slučaju dokazanog ubojstva gdje su ubojice – na slobodi.

 

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEUMJERENO… NESELEKTIVNO…

Došao čovjek stručnjaku za vrtove. „Želio bih napraviti vrt, ali je tlo oko moje kuće …