Ponedjeljak , siječanj 21. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / PRVI PUT U POVIJESTI Muškarac se žalio jer traže samo radnice

PRVI PUT U POVIJESTI Muškarac se žalio jer traže samo radnice

Muškarac iz Bugojna obratio se obudsmanima za ljudska prava BiH jer se u njegovom gradu na mnogo mjesta prilikom zaposlenja traže isključivo radnice, što je, kaže, diskriminacija.

Po trenutačnim podacima prvi put u povijesti ove institucije stigla je pritužba na diskriminaciju muškaraca pri zapošljavanju.

U žalbi izjavljenoj ombudsmanima navodi se, između ostalog, da kad prošetate ulicama Bugojna često se na različitim objektima, od buregdžinica, slastičarnica, prodavaonica, pekara, butika i brojnih drugih može vidjeti zalijepljen natpis “Potrebna radnica”.

“Ovo je u 99 posto slučajeva. Također, ja ne znam da je ikada u nekom od ovih objekata radio muškarac, osim ako nije vlasnik objekta. Ne navodim nazive subjekata jer ih ima previše. U ovo se svako može uvjeriti laganom šetnjom središtem grada, za koju ne treba više od pola sata”, navodi u žalbi tog Bugojanca.

Iako se ne radi o poslovima za koje se svi otimaju, diskriminacija je očigledna.

“U praski su žene najčešće diskriminirane, ali ovo je situacija gdje se može reći da su muškarci ti čija prava su uskraćena. Naravno to ne bi trebalo da budu, kao što i na drugoj strani nitko ne bi trebao tražiti samo radnike”, kazao je ombudsman Ljubinko Mitrović.

Ombudsmani kažu da je nedopušteno oglašavanje slobodnih radnih mjesta u kojima su se kao uvjet za zasnivanje radnog odnosa postavlja određeno osobno svojstvo, a da pri tome isto ne predstavlja stvarni i odlučujući uvjet za obavljanje poslova i zadataka radnog mjesta, obzirom na prirodu posla i uvjete obavljanja.

“Kada govorimo o oglasima u kojima se kao uvjet postavlja spol kandidata, naglašavamo da se time automatski eliminiRAJU kandidati koji ispunjavaju sve druge uvjete navedene u oglasu, čime se isti neposredno diskriminiraju”, navodi se u izvješću ombudsmana.

Također, ombudsmani zapažaju da se u oglasima za posao kao uvjet nerijetko javlja i “prijatan izgled” kandidata uz obavezu dostavljanja fotografije uz prijavu na posao.

“Takva formulacija na posredan način potencijalnim kandidatima poručuje da će njihov fizički izgled biti vrednovan kao uvjet za zaposlenje”, navodi se u izvješću.

Denis Telić, analitičar iz Centara civilnih inicijativa, kazao je kako su oni u prethodnom razdoblju više puta tijekom monitoringa zapošljavanja u javnom sektoru primijetili mnoštvo malverzacija.

“Na drugoj strani ljudi su obeshrabreni da u drugostupanjskom postupku traže svoja prava i traže razloge o nepravilnostima natječajne procedure. Ovakvi slučajevi u kojima ombudsman pomogne ohrabruju i naš apel je da svi koji misle da su im prava narušena istraju u borbi za regularnost”, kaže Telić.

Ljubinko Mitrović, ombudsman, kaže da su na primjer dvije trećine sudija žene, slično stanje je u tužiteljstvu, prosvjeti i univerzitetima, ali ih je malo na najvišim funkcijama.

“Snažniji spol ne da da mu se zapovjeda pa je tako malo žena na najvišim funkcijama. Nijedan rektor nije žena, imamo samo dvije poslanice u Narodnoj skupštini RS, ali na poziciji premijera u RS je žena”, kaže Mitrović.

(Izvor: Nezavisne.com)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

PRIOPĆENJE UZDBV – Podrška vukovarskom gradonačelniku

Na Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, dan kada nas je kao samostalnu i neovisnu državu …