Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / PUTIN: Ne dolaze u obzir termini roditelj 1 i roditelj 2, Rusi imaju oca i majku!

PUTIN: Ne dolaze u obzir termini roditelj 1 i roditelj 2, Rusi imaju oca i majku!

Tijkom rasprave o ruskom nacionalnom identitetu, predsjednik Vladimir Putin pobrinuo se da uljudno, ali odlučno odbaci svaku zamjenu tradicionalnih porodičnih struktura zamišljenim „naprednijim“ primjerima primenjenim na Zapadu.

„Rekli ste da se riječ majka ne može zamijeniti. Ispada da možda i može. U nekim zemljama zamijenili su je rječju roditelj broj jedan i roditelj broj dva. Nadam se da se to ovde nikada neće dogoditi“, rekao je Putin na sastanku savjetodavnog tijela Kremlja – Savjeta za međunacionalne odnose.

Njegove primjedbe uslijedile su kao odgovor poslaniku Viktoru Vodolatskom, koji je govorio o naporima na njegovanju ujedinjujućeg identiteta među ruskom omladinom, a da pritom ne bude narušen nijedan drugi etnički, vjerski ili grupni identitet. Riječi „majka“ i „roditelj“ funkcionalno su iste, ali nose vrlo različitu emocionalnu težinu, rekao je Vodolatski, baš kao i „domovina“ i „zemlja“.

Smiješući se dok je odgovarao, Putin je vjerojatno išao u zapadnom smjeru. Jedno značajno mjesto gde su majčinstvo i očinstvo zamijenjeni u ime „socijalne jednakosti“ je Francuska, gdje su u februaru takođe školski udžbenici izmjenjeni, te u njima sada piše „roditelj 1“ i „roditelj 2“, kako bi se odrazila nova „porodična različitost“.

Određene porodice našle su se zaglavljene u „prilično staromodnim socijalnim i porodičnim modelima“, izjavila je u februaru Valeri Petit, zastupnik u većinskoj REM stranci predsednika Emanuela Makrona

Slična mjera je bila u toku u Italiji, ali je zamjenik premijera Mateo Salvini vratio „majku“ i „oca“ na zvanične obrasce u aprilu. Nejasno je gdje bi taj predlog mogao biti na dnevnom redu aktuelne vlade, koja je sastavljena u septembru da bi se Salvini isključio bez izbora, u još jednom pokazatelju demokratije EU u najboljem redu.

Nije iznenađujuće da su SAD predvodile put u „progresivnom“ birokratskom govoru, a Stejt department je najavio da će zamjeniti „majku“ i „oca“ na zahtjevima za pasoš 2011. godine, tokom Obamine administracije. Brenda Spradž, zamenik pomoćnika sekretara za usluge izdavanja pasoša u to vrijeme, ustvrdila je da je to posljedica „promena u medicinskoj nauci i reproduktivnoj tehnologiji“.

LGBT aktivistička grupa „Savjet za porodičnu ravnopravnost“ nije ostavila nikakve sumnje u motive tog poteza, takođe, pozdravljajući promjenu u „globalniji termin“ koji bi omogućio „mnogim različitim vrstama porodica“ da se osećaju prepoznatim. Ovo je bilo četiri godine pre nego što je Vrhovni sud SAD-a istospolne brakove potvrdio kao saglasne ustavnom pravu, imajte to na umu.

Da budemo fer, majke i očevi nisu u potpunosti zamijenjeni obrascima Stejt departmenta. Trenutno postoje unosi za „majka / otac / roditelj“, što je očigledno neprihvatljiva diskriminacija za djecu onih utroje ili onih iz poliamornih odnosa, koji i dalje ostaju nepravedno ilegalni prema oštrim američkim zakonima.

Dok zapadne grupe za „ljudska prava“ možda spremaju krila da osude Putinove primedbe kao još jedan primer „ugnjetavanja“ u Rusiji, one bi trebale da zadrže svoje konje prije nego što uberu te čekove lobiranja. Na sastanku je takođe razgovarano o prijemu i prihvatanju imigranata, osudi „neznanja i ekstremizma“ i podršci autohtonim narodima Rusije, koji žive u boljim uslovima i u daleko većem broju od Indijanaca, što treba naglasiti.

To bi zakomplikovalo virtuelne igre i virtuelne signale moralnosti koji plaćaju njihove račune, tako da ne bismo trebali zadržavati dah.

Izvor: Rusija danas / Iskra

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …