Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Radončić i Džaferović svađaju se oko migranata, a oni ne žele pokazati dokumente

Radončić i Džaferović svađaju se oko migranata, a oni ne žele pokazati dokumente

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB) kazao kako je “u tijeku deportacija migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla jer su, s obzirom na to da kriju informacije o porijeklu, mnogi od njih teroristi-spavači” i da “Pakistan neće biti kooperativan s ovom akcijom”, te da on će zatražiti da se njihov veleposlanik proglasi personom non grata, kod bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića (SDA) gostovao je veleposlanik Pakistana u BIH Muhammad Khalid Rao.

I tu počinje vrlo ozbiljno “prepucavanje” Radončića koji je zauzeo odlučan stav po pitanju migransta i Džaferovića koji zagovara mekši pristup, a što može značajno uzdrmati sigurnosni sustav države. Ovo je i prvi značajan između SDA i SBB-a kao koalicijskih partnera na državnoj razini. Bez SBB-a najjača bošnjačka stranka ne bi mogla formirati vlast, te su “ratne sjekire” zbog viših interesa bile zakopane čitavih pet mjeseci.

Počelo zbog pakistanskih migranata

Naime, nakon što se Džaferoviću pakistanski veleposlanik potužio na navedeno, Džaferović je izjavio da je “Bosna i Hercegovina zainteresirana da zajedno sa svojim partnerima rješava pitanje ilegalnih migracija” te naglasio da su “neprimjerene i nedopustive prijetnje i uvrede veleposlanicima akreditiranima u našoj zemlji”.

Na ovo Radončić nije ostao dužan Džaferoviću, a iznio je i zabrinjavajuće podatke.

“Pakistan nije pokazao kooperativnost i dobru volju. Trenutno je 3.000 Pakistanaca u našim centrima, a 2.000 po privatnim kućama. Njih 99 posto ne želi pokazati svoje dokumente, a ovo sve Džaferović zna. U mojim izjavama nije bilo uvrjede za veleposlanika, samo hipotetička mogućnost da zatražim da on bude protjeran. Ali zbog ovakve reakcije Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Turković vidi se da od toga ne bi bilo ništa”, rekao je Radončić.

“Džaferović favorizira interese ilegalni migranata”

“Žao mi je što Džaferović favorizira interese ilegalnih ekonomskih migranata, a ne državljana BiH. Migranti su sada ohrabreni ovakvim razvojem događaja te će se eventualni problemi s migrantima sada moći adresirati njemu (Džaferoviću), ministrici Turković i stranci koju predstavljaju”, rekao je Radončić.

On je naglasio da u ovom trenutku 9.000 ilegalnih migranata želi prijeći granicu BiH iz Srbije, a da ih je više od 100.000 u Grčkoj. Svi oni, kaže Radončić, planiraju krenuti ka zapadu.

No, ovo nije bio kraj polemike na relaciji Džaferović-Radončić. Naime, Džaferović se onovno oglasio izjavivši da “ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nije ovlašten da tumači njegove stavove i kako se migrantska kriza ne može rješavati širenjem mržnje”.

“Izbjegavao sam javne polemike u koje me posljednjih tjedana pokušavao uvući ministar sigurnosti i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić”, rekao je Džaferović.

Nema nadležnosti, znanje, političku mudrost već populizam i obmane?!

“Gospodin Radončić nije ovlašten, niti sam od njega tražio tumačenje mojih stavova. Niti favoriziram prava migranata nauštrb prava građana BiH, niti postoje različiti koncepti za rješavanje migrantske krize, kako to tvrdi Radončić”, ponovno je komentirao Džaferović, naglasivši kako on favorizira Ustav, zakone i interese BiH i njenih građana.

“Sve institucije BiH, pa i Ministarstvo sigurnosti, imaju moju punu podršku u rješavanju migrantske krize. Pri tome, svako treba da radi svoj posao u skladu sa Ustavom i zakonima. Migrantsku krizu, kao globalni problem, treba rješavati ozbiljnim mjerama, a ne širenjem mržnje i etiketiranjem BiH kao izvora sigurnosnih problema”, rekao je on.

On nastavlja i dalje kritizirati Radončića riječima da “nitko neće imati njegovu podršku u vrijeđanju i prijetnjama protjerivanjem veleposlanika akreditiranih u BiH, a naročito zemalja koje su puno puta pokazale da su istinski prijetelju BiH i njenih građana”.

Sa značajnom dozom omalovažavanja ministra sigurnosti, Džaferović zaključuje: “Pogotovo to ne mogu raditi dužnosnici koji nemaju nikakvu nadležnost za takve stvari. Interes BiH kojeg zastupam jest rješavanje migrantske krize, ali je interes i da se sačuvaju i unaprijede prijateljski odnosi koje BiH ima sa drugim državama. Za to su potrebni poštivanje hijerarhije unutar institucija BiH, znanje, iskustvo i politička mudrost, a nikako populizam i obmane”.

Za sada, očekuje se potez ministra Radončića.

 

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …