Srijeda , siječanj 27. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Ratni zločinci mogu biti predsjednici, premijeri, ministri?
Denis Bećirović

Ratni zločinci mogu biti predsjednici, premijeri, ministri?

Prijedlog Denisa Bećirovića da se osuđenim ratnim zločincima ukine pasivno biračko pravo nije dobio zeleno svjetlo – tri člana iz stranaka iz Republike Srpske i HDZ-a bili su ‘protiv’, a tri su bila ‘za’

Nije utvrđena usuglašenost prijedloga dopuna Izbornog zakona BiH sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH.

Greška u pisarnici

Ovo je stav Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH zauzet na prekjučerašnjem zasjedanju, a uoči današnje sjednice ovog doma. Time zapravo nije prihvaćen prijedlog zastupnika Denisa Bećirovića koji je u travnju uputio Parlamentu, a po kojem bi Izborni zakon BiH bio dopunjen novim članovima kako bi se osuđenim ratnim zločincima ukinulo pasivno biračko pravo.

Ustavno pravna komisija Zastupničkog doma imala je na zasjedanju održanom 30. svibnja Bećirovićev prijedlog, ali ga je skinula s dnevnog reda uz objašnjenje da on kao predlagač nije prisutan. Ispostavilo se da Bećirović uopće nije ni dobio poziv za tu sjednicu navodno zbog greške u pisarnici!?

Na prekjučerašnju sjednicu Bećirović je došao, ali njegov prijedlog nije dobio zeleno svjetlo – tri člana iz stranaka iz Republike Srpske i HDZ-a bili su ‘protiv’, a tri su bila ‘za’. Nakon zasjedanja Momčilo Novaković,član Komisije i zastupnik DNS-PDP-a kazao je da se Bećirovićevim prijedlogom „želi oduzeti pravo nekim ljudima koji su pravosnažno osuđeni i izdržali su kaznu što je kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima“. Prema zastupnici HDZ-a i članu Ustavnopravne komisije Borjani Krišto „Ustav je jasan i jasno je kazao tko, kada i na koji način može biti imenovan, odnosno kada mu se ograničava pasivno biračko pravo“.

Argumenti i poruka

Na današnjem zasjedanju Zastupničkog doma, Bećirovićev prijedlog uvršten je kao četvrta točka dnevnog reda i vrlo je moguće da bude povučen zbog stava Ustavnopravne komisije.

Na drugoj strani, Zakonodavno-pravni sektor Parlamenta BiH dao je svoje mišljenje koje je potpisala njegova rukovoditeljica Mirjana Kutanjac – prijedlog je usuglašen s Poslovnikom o radu i Jedinstvenim pravilnikom za izradu pravnih propisa u institucijama BiH.

Kako stvari stoje, ovaj prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH završit će u nekoj ladici Parlamenta BiH i skupljati prašinu.

U najkraćem, Bećirović je predložio da se u Izborni zakon BiH unesu odredbe po kojima „nijedno lice koje je izdržalo kaznu zatvora koju je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine ne može biti kandidat niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ili drugu javnu funkciju na teritoriji BiH“.

Ista zabrana odnosila bi se i na svaku osobu koja je izdržala zatvorsku kaznu na koju je zbog povrede humanitarnog prava i počinjenih ratnih zločina osudio Sud BiH, entitetski sudovi i sud Brčko Distrikta, a Međunarodni sud za ratne zločine razmatrao njegov dosje prije uhićenja i utvrdio da zadovoljava međunarodne pravne standarde.

– Ograničavanje biračkog prava je princip koji se primjenjuje u mnogim zemljama i njime se ne krše ljudska prava. U BiH postoje jaki argumenti za njegovu primjenu jer je naša država pretrpjela ogromna stradanja i genocid – objašnjava Denis Bećirović i podvlači:

– Od moralnog do pravnog aspekta je problematično što osuđeni ratni zločinci postaju sasvim slobodni ljudi s istim pravima koja imaju njihove žrtve. Uvjeren sam da je svima cilj da se kazne počinitelji ratnih zločina i da im se ne dozvoli šansa da nastave sa svojim nedjelima i ubuduće samo drugim sredstvima, neophodno je podržati ovaj prijedlog i time poslati jasnu poruku i iskazati konkretnu opredijeljenost za zajednički život i povratak.

Hoće Momčila Krajišnika za člana Predsjedništva BiH

Do kraja ovog mjeseca formirat će se nova politička stranka pod nazivom „Prva SDS“. Iza toga stoji grupa osnivača Srpske demokratske stranke i grupa umirovljenih generala Vojske Republike Srpske, a na čelu Inicijativnog odbora je Božidar Vučurević, ratni načelnik Trebinja. On je priopćio da je pristupnice već potpisalo oko 300 prvih članova SDS-a i 12 umirovljenih generala koji se ne slažu s onim što radi aktualno rukovodstvo SDS-a i predsjednik te stranke Vukota Govedarica. Podršku Vučureviću i njegovoj ekipi daje i Milorad Dodik računajući da će time zadati „smrtonosni udarac“ SDS-u i Savezu za promjene.

U banjolučkim političkim krugovima priča se da će „Prva SDS“ za člana Predsjedništva BiH kandidirati Momčila Krajišnika. Njega je Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu osudio na 20 godina robije i nakon što je izdržao dvije trećine kazne pušten je iz jednog britanskog zatvora na slobodu. Živi na Palama gdje je osnovao „Asocijaciju Stvaraoci Republike Srpske“ i sve je aktivniji u političkom životu tog entiteta i države.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Šator ispred Vlade i novi prosvijed sindikata zdravstva u Mostaru

Ispred zgrade Vlade HNŽ u Mostaru, članovi sindikatata zdravstva u nedjelju su postavili šator. “Od …