Petak , listopad 23. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / “U Rijeci smo gledatli sotonistički ritual, a Vojko Obersnel je uzurpator i nasilnik, koji emancipira komunizam i lažira imovinsku karticu!”

“U Rijeci smo gledatli sotonistički ritual, a Vojko Obersnel je uzurpator i nasilnik, koji emancipira komunizam i lažira imovinsku karticu!”

Otvorenje EPK u Rijeci koštalo je 8,3 milijuna kuna, angažirani su zaštitari iz Srbije, produkciju su radili Novosađani i tvrtka iz Niša, a mediji su prešutjeli da je tijekom samog događaja jedna osoba smrtno stradala u fizičkom obračunu – otkrio je u Bujici na Z1 televiziji gradski i županijski vijećnik iz Rijeke Hrvoje Burić. Predsjednik Nezavisne liste BURA je izjavio: – Građane Rijeke zaustavljali su tipovi u crnim BMW sedmicama, na kojima je pisalo ‘RIJEKA 2020’, imali su beogradske tablice, a na jednog su mog prijatelja vikali na tečnoj ekavici!

“Od Riječana čujem komentare da je to bio jedan sotonistički ritual, dok su neki drugi oduševljeni,” opisuje raspoloženje građana, nakon otvorenja EPK, Hrvoje Burić: ”U Rijeci ima umjetnika koji uopće nisu bili pozvani da sudjeluju. Jedan od njih je i Damir Urban…”

Na pitanje zašto su u Rijeci angažirane baš tvrtke iz Srbije, a zašto ne domaći zaštitari i producenti, Burić je rekao: – Riječ je o prijateljima gradskog pročelnika za kulturu Ivana Šarara! Prekogranične tvrtke zanimljive su zato što postoje osnove sumnje da se tako najlakše može izvući novac! A kod EPK novac se ne štedi, razbacuju se njime kao pijani miljarderi!

 

PETERNEL: DRŽAVNA KASA NIJE BANKOMAT, ZA DOGAĐAJE U RIJECI ODGOVORAN JE I PLENKOVIĆ!

 

O Rijeci kao Europskoj prijstolnici kulture, u Bujici je govorio i dr. Igor Peternel, profesor i kolumnist: – Riječka provokacija je ispod svake razine, očekivao sam je, ali sam razočaran koliko je ta provokacija bila loša, neinventivna i porazna po onoga tko je htio provocirati.

“Vidjeli smo kako Dubravka Šuica razdragano dijeli nagradu Vojku Obersnelu. Oni se slikaju, vjeojatno su poslije otišli i na zajednički domjenak,” komentirao je Peternel i podsjetio: ”Pljesak Dubravke Šuice Vojku Obersnelu asocirao me na pljesak SDP-a HDZ-ovima kod donošenja Istanbulske konvencije i prešutnu veliku koaliciju koja traje već nekoliko godina.”

Petokraka na riječkom neboderu ne može osvanuti bez blagoslova ministrice kulture – smatra Hrvoje Burić, a profesor Peternel se složio s odgovornošću Nine Obuljen, ali i premijera Plenkovića: – Ministarstvo kulture je itekako sufinanciralo javnim novcem sve što se događalo na otvorenju EPK i oni ne mogu pobjeći od svog dijela odgovornosti. Dobar dio javnosti osjeća se isprovociranim, skandaliziranim, a neki se osjećaju i povrijeđenim. Sve što se događa u Rijeci svakako je i odgovornost Andreja Plenkovića, jer državna kasa nije bankomat!

 

RIJEČKO RUGANJE HRVATSKOJ HIMNI…

 

Igora Peternela naročito je šokirao način na koji je tijekom ‘Opere Industriale’ izvedena hrvatska himna, a zasmetala ga je i “alternativna” izvedba budnice ‘U boj, u boj’: – Oni su promijenili čak i ariju ‘U boj, u boj’. Od ’45. do 2020. godine komunisti vladaju Rijekom. Komunisti i posttotalitarci, koji se ne odriču komunizma, ponosni su na njega, imaju Titove trgove, obnavljaju brodove i veličaju sve to svakodnevno. Vladaju već 75 godina i to je vjerojatno svjetski rekord! Od ’45. do ’90. građani Rijeke nisu mogli birati, ali od ’90. do 2020. itekako su mogli, ali nisu htjeli odabrati ništa drugo osim nastavka crvenog vladanja!

Oni se izvlače na tzv. umjetničku slobodu, ali kako to da su mijenjali riječi hrvatske budnice ‘U boj, u boj’ i rugali se himni, a isto nisu učinili s ‘Bella Ciao’ – zapitao se Hrvoje Burić, koji je program otovorenja Rijeke, Europske prijestolnice kulture, nazvao “projugoslavenskom političkom platformom sa elementima komunizma”.

U prikazanom “povijesnom hodu kroz vrijeme” nisu prikazali Sušak, koji je u vrijeme II. svjetskog rata bio u NDH – primjetio je Burić: – Tu zastavu prikazali nisu, ali jugoslavensku jesu. Oni komuniciraju povijest onako kako odgovara njima i njihovim političkim ciljevima.

 

PORED OBERSNELA, BERNARDIĆU NE TREBA BELJAK!

 

Pored Obersnela, Davoru Bernardiću ne treba Beljak – duhovito je prokomentirao Hrvoje Burić i iznio cijeli niz optužbi na račun SDP-ovog gradonačelnika Rijeke, prozvavši ga, između ostaloga, i za lažni prikaz cijene kvadrata luksuznog stana u imovinskoj kartici. Javno je pitao Bernardića “zašto isti kriteriji ne vrijede za bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića i SDP-ovog gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela”: – Obersnel živi na Pećinama, jednom elitnom riječkom kvartu, u stanu od 140 kvadrata, koji je procijenio na 901.000 kuna, što je 870 eura po kvadratu! Tu procjenu je, po onome što je naveo u imovinskoj karitici, napravio 2017. godine. Odmah ću reći da se tu radi o jednoj žešćoj laži, jer su cijene po kvadratu na toj lokaciji sasvim sigurno između 1.800 i 2.000 eura. Nedavno je gradonačelnik, gostujući na jednoj televiziji, rekao da se čudi kako pojedinci iz politike ne znaju točno ispuniti imovinsku karticu i da bi za to trebali snositi političku odgovornost. Sad se postavlja pitanje kakvu će odgovornost snositi Vojko Obersnel, s obzirom da je ispalo kako ni on ne zna ispuniti imovinsku karticu?!

“Kada je potpisao ugovor za obnovu Titova broda ‘Galeb’, gradonačelnik Rijeke je rekao da je izuzetno sretan što se ugovor potpisuje 29.11., a to je bivši ‘Dan Republike’ bivše države,” podsjetio je Burić u Bujici i nastavio: “Kod Vojka je to izazvalo veliku emociju, vratilo ga je u vrijeme kada se taj datum slavio… Rekao je da je sretan što će se ‘Galeb’ obnavljati u bivšem Titovom brodogradilištu, danas je to brodogradilište Kraljevica. Obersnel je naprosto bio ushićen poveznicama s bivšom državom.”

U Rijeci nemate vrtića, 400 djece svake godine ostane neupisano, ali se zato ima za ‘Galeb’, koji košta 60 milijuna kuna – upozorava Hrvoje Burić: – Iz proračuna su još izdvojili dodatnih 1,3 milijuna, koje će potrošiti na tri fotelje i jedan stol na ‘Galebu’!

Nakon pobjede na lokalnim izborima 2017. godine, pjevala se ‘Bandiera Rosa’ – nastavio je Burić o Obersnelu i opisao način vladanja Rijekom: – To je jugoslavensko-komunistička vlast, a EPK su pretvorili u emancipaciju Jugoslavije i komunizma, pa sada na jedan provokativan način žele izazvati reakciju. Nema tu nikakve umjetnosti.

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

Velimir Bujanac

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Svjetska banka: BiH očekuje najteža recesija od neovisnosti

Svjetska banka je u posljednjem izvješću objavljenom danas, zaključila kako očekuje da će BiH 2020. …