Srijeda , ožujak 3. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / RJEŠENJE NA VIDIKU Dobavljači nastavljaju isporuku robe, Mercator se vraća do kolovoza

RJEŠENJE NA VIDIKU Dobavljači nastavljaju isporuku robe, Mercator se vraća do kolovoza

Višesatni sastanak je rezultirao je zaključkom prema kojem dobavljači Konzuma iz Republike Srpske daju ovom trgovačkom lancu dodatno vrijeme za isplatu potraživanja. Time je neizvjesnost oko nastavka isporuke robe jednim dijelim otklonjena

Nakon održanih sastanaka u Sarajevu, predstavnici Konzuma BiH, Poslovnog sustava Mercator i konzumovih dobavljača jučer su i u Banja Luci razgovarali o problematici dugovanja prema dobavljačima ali i o planu ponovnog  uvođenja Mercatora na tržište BiH.

Višesatni sastanak je rezultirao je zaključkom prema kojem dobavljači Konzuma iz Republike Srpske daju ovom trgovačkom lancu dodatno vrijeme za isplatu potraživanja. Time je neizvjesnost oko nastavka isporuke robe jednim dijelim otklonjena, a sam je sastanak, što je također ohrabrujuće, označen kao motivacijski.

Na samom sastanku nije bilo pismenih garancija oko toga na koji bi se način i u kojim rokovima trebala plaćati dugovanja. S druge strane i u Banja Luci je potvrđeno ono o čemu se već govorilo dan ranije u Sarajevu; tako je najavljeno kako će se nastojati do kolovoza ustrojiti novi pravni subjekt Mercator Republike Srpske. Pritom, za taj potez biti će neophodna dozvola uprave Agrokora, banaka kao i Slovenije.

Na sastanku su bili i predstavnici gospodarskih komora kao i vlasti, uključujući ministra trgovine i turizma Republike Srpske Predraga Gluhakovića, kao i više od 30 dobavljača iz RS-a.

Prezentiran plan

Podsjećamo, dan ranije u Sarajevu je prezentiran plan ponovnog uvođenja brenda Mercatora na tržište BiH, a tom prilikom je naglašeno kako se još radi o prijedlogu te kako se čeka formalna odluka o realizaciji ovog novog poslovnog koncepta. On bi u svakom slučaju trebao donijeti rasterećenje dobavljača i relaksiranje cjelokupne atmosfere nakon problema u kojima se našao Konzum.

Kako je navedeno u ovoj je fazi prepoznat potencijal za uspješno vraćanje Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine, a koncept predviđa preuzimanje svih obveza Konzuma BiH od dobavljača kao i preuzimanje i brigu o svim zaposlenicima Konzuma BiH.

Podmirivanje obveza

Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora tom je prilikom potvrdio kako su iznijeli najizgledniju opciju plana daljeg poslovanja, a koji predviđa vraćanje Mercatora na tržište BiH, uz nastavak suradnje sa svim dobavljačima kao i uredno podmirivanje obveza prema njima

Pritom je istaknuo kako su dobra iskustva poslovanja Mercatora u našoj zemlji temelj kako bi se suradnja nastavila u budućnosti. Istodobno, Tomislav Bagić, direktor društva Konzum BiH potvrdio je kako su nastavili sa otvorenim dijalogom s dobavljačima te kako su im predočili korake koji idu u svrhu povratka brenda Mercator na tržište BiH te je naveo i kako se svi poslovni procesi u Konzumu BiH odvijaju redovno.

-Realizacijom prezentiranih mjera će se osigurati ispunjenje obaveza prema svim dobavljačima, dodao je Bagić.

Zadržavanje radnika

Nakon niza održanih sastanaka obitelji zaposlenih u Konzumu diljem BiH, brojni dobavljači, ali i javnost mogu odahnuti. Naime, potvrđuje se, a to su isticali i sudionici sastanaka kako Mercator ima namjeru preuzeti na sebe obaveze Konzuma i Velpra, što dobavljačima predstavlja sigurnost za nastavak kontinuiranog poslovanja.

Konzum u BiH zapošljava oko 4.600 radnika, a i o njemu je ovisan i velik broj radnika kod dobavljača te ohrabrujuće zvuče najave Mercatora kako ima namjeru preuzeti Konzum u BiH. Koncept osim preuzimanja svih obaveza Konzuma BiH do dobavljača predviđa i preuzimanje svih zaposlenih. Očekuje se kako će tjedni koji slijede donijeti i prve konkretne korake na planu ne samo promjene brenda već i niza drugih aktivnosti.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

BANDIĆ JE OBOŽAVAO SVOJU HERCEGOVINU! Majka Blagica umrla je ponavljajući da je njen sin nevin

On je s ljudima, ali i sa političkim protivnicima jednostavno znao, upravo u tome počiva tajna …