Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Roditelji pokrenuli peticiju: Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci

Roditelji pokrenuli peticiju: Zahtijevamo normalno školovanje našoj djeci

Inicijativa roditelja – “Zahtijevamo normalno školovanje za našu djecu” je grupa roditelja sa područja HNŽ-a i ZHŽ-a okupljenih oko zajedničkog cilja a to je povratak djece svih razreda u školske klupe uz normalno odvijanje nastave.

Niz je razloga zbog čega pozivamo nadležne organe da se odustane od ovih doista suludih i neprovedivih mjera i treniranja strogoće na djeci dok se na toliko drugih društvenih područja ne provode nikakve mjere (svatovi, kafići, treninzi raznih sportova, igranje u parku itd.)

Prema dokumentu koji je izdao WHO (Svjetska zdravstvena organizacija), djeca su vrlo rijetko teze pogodjena novim koronavirusom. Ne preporucuje se djeci uskracivati odlazak u skolu i druzenje s prijateljima.

Ono sto se preporucuje jeste redovita, svakodnevna dezinfekcija i ciscenje prostora (jednom dnevno 70% alkoholom), redovita ventilacija prostora (otvoreni prozori, ukljucena ventilacija), dostupnost lavaboa, sapuna i dezinfekcijskog sredstva za ruke, edukacija djece o cestom pranju ruku i izbjegavanju suvisnih kontakata.

Takodjer se ne preporucuje djeci izazivati stres precestim informacijama o koronavirusu i stvaranjem psihoze radi novih uvjeta funkcioniranja u skoli i svakodnevnom zivotu.

Temeljeći svoj stav na stavu WHO, na važećim zakonima o školstvu u FBiH, znanstvenim činjenicama i zdravom razumu i budući da je izostala argumentirana i stručna javna rasprava po ovom prevažnom pitanju ZA OBRAZOVANJE naše djece, mi roditelji pozivamo sve koji razmišljaju slično kao i mi da potpišu ovu peticiju i aktivno se uključe u obranu svoje djece.

 

PETICIJA ZA NORMALNO ŠKOLOVANJE NAŠE DJECE

 

1) NE ŽELIMO online nastavu ni pod kojim uvjetima ili izgovorima. Online nastava je NEPROVEDIVA i kao takva NEEFIKASNA! Roditelj ne može zamijeniti učitelja/cu ili nastavnika/cu. Roditelj niti je kvalificiran za to, niti mnogi roditelji (koji rade) imaju energije i života da iznesu to na kvalitetnoj razini kao dedicirana osoba (djelatnik) koji je obučen i koji je plaćen za to. To se posebno odnosi na pojedine predmete kao strani jezici, matematika i sl.

2) NE ŽELIMO da su maske u školi OBVEZNE. Više desetaka relevantnih znanstvenih istraživanja na međunarodnoj razini je potvrdilo da nošenje maski ne štiti od virusa te da nošenje maske čak može izazvati zdravstvene probleme čineći više štete nego koristi. Osim epidemiološke struke, potrebno je konzultirati i druge struke koje se dotiču posljedica svakodnevnog nošenja maski kod djece.

3) NE ŽELIMO obvezno i svakodnevno mjerenje temperature djeci i testiranje djece na COVID-19. Temperaturu svakom djetetu se može mjeriti u slučaju da se primijeti lošije opće stanje djeteta. Općepoznata je stvar da se temperatura može razviti i tokom dana tako da je svakodnevno obvezno mjerenje neefikasno i nepotrebno. Osim zdravorazumskih razloga, prosvjetni djelatnici kao takvi nisu niti ovlašteni niti kompetentni (to pripada zdravstvenim djelatnicima) za mjerenje temperature drugim osobama i procjenjivanje (prepoznavanje) ima li itko određeni virus ili ne.

4) NE ŽELIMO karantenu cijelog razreda, roditelja i cijelih obitelji ako se neko dijete razboli. Slanje cijelog razreda u karantenu je besmislica iz niza razloga. Prije svega, ako će razredi biti podijeljeni u skupine kojima će u različito vrijeme predavati isti učitelj/ica, tko će predavati jednoj skupini ako druga ode u samoizolaciju u slučaju oboljenja jednog djeteta? Na koji način će se oboljelo dijete izolirati od ostale djece i kako će izoliranje oboljelog djeteta utjecati na njegovo psihičko stanje, hoće li se osjećati krivim? Mnogi aspekti jednostavno nisu uzeti u obzir.

5) NE ŽELIMO skraćenu nastavu i nastavne programe. Kvalitetno obrazovanje je bilo upitno i prije izbijanja korona krize. Skraćivanje nastave će samo dodatno pogoršati ionako lošu situaciju. Također, skraćivanje nastave ni na koji način ne doprinosi smanjenju širenja virusa i sa te strane nema logike za takvu odluku.

6) NE ŽELIMO socijalnu distancu djece. Djeca se trebaju normalno družiti i komunicirati bez straha, budući da djeca nisu prenositelji virusa niti spadaju u rizičnu skupinu.

7) JEDINO ŠTO ŽELIMO je normalna škola za našu djecu gdje će biti osigurana higijenska sredstva.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

 

Inicijativa roditelja ZHŽ/HNŽ-a

otpor.info

glasbrotnja.net

 

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: TKO JE MOJ BLIŽNJI?

Lakše je voljeti čitavo čovječanstvo nego voljeti svoga bližnjega. Eric Hoffer   Ne biramo ih. …