Ponedjeljak , svibanj 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Ruka je dignuta – Rusija blokirala UNVS rezoluciju koja je imala za cilj svaliti krivnju za kemijski napad na sirijsku vojsku i time opravdati američku agresiju

Ruka je dignuta – Rusija blokirala UNVS rezoluciju koja je imala za cilj svaliti krivnju za kemijski napad na sirijsku vojsku i time opravdati američku agresiju

Rusija je uložilo veto i blokirala Zapadnu rezoluciju u UN Vijeću sigurnosti koja je imala za cilj optužiti sirijsku vojsku za kemijski incident koji se dogodio 4. travnja u naselju Khan Shaykun – naime, rezolucija je također tražila od sirijske vojske da otvori svoje baze za inspektore.

Ruski glas protiv bio je ključan jer Rusija kao stalna članica UN Vijeća sigurnosti ima mogućnost veta – osim Rusije protiv ove rezolucije glasala je još i Bolivija dok su tri države apstinirale: Kina, Etiopija i Kazahstan. Ostale aktualne i stalne članice UNVS-a, njih 10, glasale su za rezoluciju.

“Glavni prigovor ovoj rezoluciji je činjenica da ona određuje krivnju prije nego se istraga i provela… Rezultat glasanja je već bio unaprijed određen jer se znalo da se kategorički protivimo ovakvom dokumentu”, rekao je aktualni predstavnik Rusije u UN-u, Vladimir Safronkov.

Nadalje, usvajanje ove rezolucije bi zapravo legitimiziralo američki napad na Siriju 7. travnja, napad kojem se Rusija strogo protivila.

advance.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Kako izgleda digitalna budućnost u Kini?

U Kini je nedavno ušao u primjenu program Digital ID 2020., gdje su ljudi konstantno …