Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Sami sebi ukinuli paušale u Kantonu Sarajevo, pa ih uzeli u Parlamentu FBiH

Sami sebi ukinuli paušale u Kantonu Sarajevo, pa ih uzeli u Parlamentu FBiH

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo u januaru prošle godine usvojili su Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KS kojim im je ukinut paušal od 580 KM. Oni koji su podržali usvajanje zakona i s gnušenjem gledali na ovu naknadu ipak su na kraju uzeli paušale samo s drugog nivoa vlasti – federalnog.

Na plaće profesionalnih delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH od 1. januara 2019. godine do 31. decembra 2019. godine potrošeno je ukupno 1.631.925 KM dok je za naknade (paušale) neprofesionalnim delegatima, u isto vrijeme, potrošeno 28.946 KM.

Posebno je zanimljiva informacija o isplaćenim paušalima delegatima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, a koji su delegirani iz Skupštine Kantona Sarajevo. Naime, Skupština KS je 23. januara 2019. godine usvojila Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti KS kojim je zastupnicima ukinut paušal od 580 KM.

Za ovaj zakon glasala su 22 zastupnika, dok ih je osam bilo suzdržano. Suzdržani su bili zastupnici SDA, jer nije prihvaćen njihov zaključak da se umanje primanja i ministrima u Vladi KS-a u visini od 300 KM.

Na ovoj sjednici svi zastupnici podržali su usvajanje zaključka SDA, a koji glasi: “Predlaže se zastupnicima koji budu izabrani u Dom naroda Parlamenta FBiH iz
Kantona Sarajevo, a koji svoj posao budu obavljali profesionalno da ne koriste pravo na stalno mjesečno novčano primanje paušala”.

Naknadno, zastupnici u Skupštini KS izabrali su osam delegata, tri iz reda Bošnjaka, dva iz reda Srba, jedan iz reda Hrvata i dva iz reda Ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH. Iz reda Bošnjaka izabrani su Aljoša Čampara, Zvonko Marić i Samir Suljević (nakon povlačenja Suljevića njegov mandat u Domu naroda PFBiH dobio je Elmedin Konaković). Iz reda Srba izabrani su Smiljana Viteškić i Igor Stojanović. Iz reda Hrvata izabran je Damir Marjanović, a iz reda Ostalih Vibor Handžić i Segmedina Srna.

Da je zaključak Skupštine KS samo puko slovo na papiru pokazuju podaci o isplaćenim sredstvima na račune delegata izabranih u Skupštini KS. Delegat Zvonko Marić iz SBB-a prošle godine naplatio je iz federalnog budžeta 31.313 KM od čega 6.600 KM paušala.

Nešto manje, tačnije 25.324 KM, uplaćeno je profesionalnom delegatu Damiru Marjanoviću (nezavisni zastupnik) od čega 4.620 KM paušala. Najviše novca dobila je profesionalna delegatkinja Segmedina Srna iz SDP-a i to 36.445 KM od čega 6.534 KM paušala.

Što se tiče neprofesionalnih delegata, paušali su isplaćeni Samiru Suljeviću iz SDP-a (1.320 KM) koji se kasnije povukao iz Doma naroda Parlamenta FBiH, a nakon čega je mandat u federalnom organu zakonodavne vlasti dobio Elmedin Konaković (NiP). Konaković je također uzimao paušal i njemu je Dom naroda PFBiH prošle godine isplatio 3.598 KM paušala. Ukupno 6.812 KM paušala isplaćene su Smiljani Viteškić iz SDA, 6.680 KM Igoru Stojanoviću iz SDP-a, a 4.620 KM Viboru Handžiću iz Naše stranke

U tabeli Doma naroda Parlamenta FBiH nema podataka koji se odnose na delegata Aljošu Čamparu (SDA) s obzirom na to da se on još u februaru 2019. godine odrekao svih primanja u Parlamentu FBiH, ali i Skupštini KS jer prima plaću kao federalni ministar unutrašnjih poslova.

Autor: Klix.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

KREŠIMIR JAKUMETOVIĆ: Isuse, podaj mi takvu vjeru i snagu da zagledan u tebe nosim svoj križ

Isuse, toliko sam te puta iznevjerio. Toliko sam puta htio odbaciti svoj križ, misleći da …