Subota , siječanj 16. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kultura / U Sarajevu u Galeriji sv. Ante predstavljene knjige, godišnjak i izložba fotografija

U Sarajevu u Galeriji sv. Ante predstavljene knjige, godišnjak i izložba fotografija

Povodom 175. obljetnice osnutka Matice hrvatske, ogranci Matice hrvatske u Čitluku, Grudama, Posušju i Sarajevu sinoć su u Galeriji sv. Ante na Bistriku upriličili predstavljanje knjiga književnika Mate Grbavca i Slave Antina Bago izišla u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, desetog broja Godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Grudama  i otvaranje izložbe fotografija Ljube Kovača „Divota krajolika hercegovačkog“

Domaćin ovog  susreta u Sarajevu Fra Petar Perica Vidić je kazao da ove godine Matica hrvatska, koja je osnovana u Zagrebu, slavi 175 godina postojanja. ”Dakle, to je najstarija kulturna ustanova u Hrvatskoj, inače na ovim područjima”, kazao je fra Perica Vidić, dodajući da je prije 137 godina osnovana Matica hrvatska u Sarajevu. Istaknuo je da najstarija hrvatska kulturna ustanova jeste Matica hrvatska u Sarajevu, podsjetivši da je osnovana 1879. godine. Najavio je i održavanje svečane akademije u povodu 175. godišnjice, koja će biti održana sljedećeg mjeseca u Sarajevu.

Ovom prigodom prikazan je deseti broj Godišnjaka o kojem je pozdravnim i biranim riječima govorio Petar Majić, dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske u Grudama. Sve nazočne pozdravio je Blago Kovač, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Posušju s pozivom domaćinima da se pridruže na tradicionalno druženje Ogranaka Matice hrvatske iz Hercegovine sa Središnjicom na Blidinju.

Moderator cjelovečernjeg bogatog programa bio je Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Čitluku i član Glavnog odbora Matice hrvatske koji je ovom prigodom u pozdravnim riječima istaknuo „Kako bismo unaprijedili provođenje programa Matice hrvatske Čitluk, njeno značenje u iskazivanju kulturnog i nacionalnog identiteta, čuvanjem zatečene i naslijeđene kulturne baštine a naročito stvaranjem i njegovanjem novih vrijednosti razvili smo izuzetno bogatu i raznovrsnu nakladničku djelatnost što nas po broju dosada objavljenih dvjesto dvanaest (212) naslova i časopisa za djecu Cvrčak svrstava  u najaktivnije i najplodonosinije  Ogranke Matice hrvatske“.

Svoja djela predstavili su sami autori  Mate Grbavac i Slavo Antin Bago ističući dobru suradnju sa Maticom hrvatskom čiji su i članovi od mladih dana, te plodonosnu suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Čitluku koji je i nakladnik njihovih naslova koje večeras predstavljaju.

Ulomak iz predgovora  fra Milana Lončara napisanom u prigodnom katalogu izložbe Ljube Kovača pročitala je studentica Jelena Jukić. Potom je sam autor uputio par riječi zahvalnosti domaćinima i Ograncima koji mu daju podršku u radu. Izložbu fotografija je otvorio Zvonimir Marić koji je za ovu prigodu doputovao iz Zagreba.

Nakon kulturnog djela programa uslijedila je primo predaja prigodnih darova i okrjepa uz kušanje broćanskih vina i biranih bosanskih specijaliteta.

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Druge godine pobjeđuje „Slavica“!

Evo još jedne zanimljive ankete. Naime, hrvatski kritičari svake godine biraju „najbolji hrvatski film svih …