Ponedjeljak , siječanj 20. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Sberbank: Nećemo financirati Agrokor, preuzimanjem uprave Hrvatska preuzela i dugove

Sberbank: Nećemo financirati Agrokor, preuzimanjem uprave Hrvatska preuzela i dugove

Gref je bio i više nego jasan: novih kredita Agrokoru neće biti ako država ne bude jamčila za taj novac, a u protivnom Hrvatsku vjerojatno čeka tužba ruske strane zbog kriminalnog, neustavnog i međunarodnim ugovorima protivnog “Lex Agrokora”

Reuters javlja da je najveća ruska banka, Sberbank, odlučila da više neće davati nikakve kredite prezaduženom Agrokoru, dok god se ne postigne sporazum s hrvatskom vladom o vraćanju postojećih dugova. To je objavio danas izrvšni direktor Sberbanke.

“Suradnja s  Vladom nije bila jednostavna”

Sberbank je najveći kreditor Agrokora, s dugom koji dostiže deset milijardi kuna. A Agrokor je najveći poslodavac u Hrvatskoj, iza niza državnih poduzeća – gubitaša poput hrvatskih šuma, hrvatskih autocesta, HEP-a, itd. Takva odluka Sberbanke praktički znači propast plana spašavanja Agrokora – što je doduše realističnim komentatorima bilo jasno od početka.

Nakon stečaja najveće privatne kompanije u Hrvatskoj i na cijelom području bivše SFRJ, Vlada je u travnju imenovala kriznog menadžera Agrokora, Antu Ramljaka, unatoč želji Sberbanke da sanaciju vodi njihov čovjek, Alvarez, kojeg su bili spremni poduprijeti novim kreditima. No, bez kontrole nad postupkom sanacije i restrukturiranja, Rusi nisu zainteresirani za spašavanje kompanije. German Gref je rekao da suradnja s hrvatskom vladom do sad “nije bila jednostavna”.

“Ne smijete donositi zakone kojima se post festum ulagačima oduzimaju prava, moguće da ćemo tužiti Vladu”

“Ne biste smjeli usvojiti zakon koji oduzima prava vjerovnicima post factum, nakon što je kredit već dan”, rekao je Gref danas novinarima u Moskvi. Drugim riječima, Rusi odgovornom drže hrvatsku državu, i moguće je pa i vjerojatno da će tužiti državu, a ne Agrokor, zbog zakona kojim im je oduzeta mogućnost da naplate svoja potraživanja od Agrokora u idućih godinu dana i tri mjeseca, koliko je na snazi zakon o Agrokoru.

On je rekao da Sberbanka idući tjedan planira održati razgovore s hrvatskom vladom. Odgovarajući na pitanje o mogućim zakonskim akcijama koje će Sberbanka poduzeti protiv hrvatske vlade, rekao je. “Ne bih želio da to takvog razvoja događaja dođe. Sačuvaj nas Bože takve stvari. Ali danas sam održao sastanak s glavnim kreditorima. Svi oni su jako frustrirani.”

“Ako ste preuzeli upravu, onda trebate preuzeti i dugove”

Sberbanka je ranije već najavila da će ići na sud ako je potrebno kako bi povratila više od milijardu dolara kredita Agrokoru. “Ako su oni (hrvatska vlada) preuzeli odgovornost za upravljanje kompanijom, onda oni također trebaju preuzeti odgovornost za dugove te kompanije. Neka nam daju državna jamstva za te dugove”, dodao je Gref. To je upravo scenarij koji sam u više tekstova najavljivao kao neizbježan: banke neće više kreditirati Agrokor, napisao sam prije usvajanja tog zakona, ako država preuzme Agrokor, osim uz državna jamstva, što znači da će se dugovi vraćati novcem poreznih obveznika.

“Ako oni nisu spremni to uraditi, to znači da se moramo vratiti uobičajenoj  tržišnoj praksi”, rekao je Gref, prema izvješću Kire Zavyalove za Reuters. Ta normalna praksa znači odlazak Agrokora u likvidaciju i prisilnu naplatu dugova iz postojeće imovine, koja doduše ne pokriva niti trećinu duga, uključujući tu vrijednost dionica Jamnice i Belja koje su u vlasništvu Agrokora, a kojima je cijena od početka krize pala na manje od petine one prije krize.

U praksi ovo znači da će plaća za lipanj u Konzumu vjerojatno biti zadnja koju će radnici dobiti, jer novca više – nema, a Agrokoru je svaki mjesec potrebno barem pedesetak milijuna eura samo da bi nastavio životariti, ne računajući restrukturiranje. Likvidacija kompanije i sve njene imovine sad je daleko najizglednija opcija. Za to što će dugove morati vraćati porezni obveznici, naravno, ne treba kriviti Todorića, jer da Plenkovićeva vlada nije ekstremno glupim zakonom preuzela upravljanje Agrokorom dug kompanije svakako ne bi pao na porezne obveznike već bi se vjerovnici mogli naplatiti samo iz imovine kompanije, što znači da bi ulagači ostali bez većeg dijela svog novca a država ne bi bila oštećena ni u kom pogledu, a možda bi uz pomoć ruskog kapitala i uprave bio i spašen. Naime, svatko tko zna išta o ekonomiji, zna da spas Agrokora ne ovisi o sposobnostima uprave nego o tome stoji li iza njih dovoljan kapital za takvu operaciju. Iza Alvareza su stajale ruske banke, s neograničenim kapitalom, a iza Ramljaka ne stoji nitko tko ima ikakav novac. I zato on nikad nije ni imao izgleda spasiti Agrokor.

 dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Antun Babić: 4. godišnjica smrti bojnice hrvatske vojske i dragovoljke Domovinskog rata Janje Ninić Babić

Prošle su tužne četiri godine od smrti moje voljene supruge Janje. Umrla u KBC-u Zagreb …