Petak , srpanj 10. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Sebija Izetbegović koristi automobil Predsjedništva BiH u privatne svrhe!

Sebija Izetbegović koristi automobil Predsjedništva BiH u privatne svrhe!

TUZLA – Pripreme su trajale danima. Niko nije imao pravo na grešku. Svi najviši dužnosnici Kliničkog centra Tuzla i Tuzlanskog kantona u ponedjeljak su od ranih jutarnjih sati bili u stroju i čekali najdražu gošću. Direktor Nešad Hotić za tu je priliku pripremio i specijalan buket cvijeća. Naručene kamere bile su spremne.

A onda se pojavila Škoda, registarskih oznaka E30-K-969, službeno registrirana na Ured bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Domaćini su se malo zbunili. Ako i nisu, trebali su, jer čekali su direktoricu, a dočekali predsjednicu. Istina, neformalnu. Iz Škode je, dakle, izašla Sebija Izetbegović, prva dama države, prva žena zdravstva, i prva osoba u modernoj povijesti BiH koja bez ikakve prateće dokumentacije, bez putnih naloga, bez formalne odluke, može koristiti službeni automobil Predsjedništva BiH.

Automobil koji koristi generalna direktorica Kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović kupljen je 2016. godine za potrebe Predsjedništva BiH. Kako, i pod kojim uvjetima je Škoda dodijeljena baš njoj na raspolaganje, ostat će nepoznanica. Zasad.

No, poznato je da je automobil koji sada koristi direktorica Izetbegović, u listopadu prošle godine koristio predsjednik Izetbegović. Kamere FTV-a su, tako, 10. listopada prošle godine snimile Bakira Izetbegovića kako dolazi pred Središnjicu SDA. Pratnja ga je dovezla u Škodi, registarskih oznaka E30-K-969. Istoj onoj Škodi u kojoj se sada vozi njegova supruga – Sebija Izetbegović.

Prema članu 2 Pravilnika o uvjetima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH pod pojmom „službeno vozilo smatra se vozilo koje je nabavljeno za službene potrebe institucije i u njenom je vlasništvu, a koristi se za obavljanje prijevoza radi vršenja poslova i zadataka rukovodstva institucije, te obavljanja administrativnih i kurirskih poslova institucije iz nadležnosti institucije“.

Pojednostavljeno, službena vozila mogu koristiti samo službenici institucije koja je je vlasnik vozila. Na koji način, onda, Sebija Izetbegović koristi vozilo institucije u kojoj nije zaposlena? Prema članu 7 istog Pravilnika, „lice koje upravlja službenim vozilom obavezno je da posjeduje odgovarajući obrazac putnog naloga, te da ga popunjava u skladu s važećim propisima“. Stoga nije jasno kako generalna direktorica KCUS-a popunjava putne naloge za vozila koja su u vlasništvu Predsjedništva BiH?

Ili je, ipak, sve jasno. Izetbegovići su, očigledno, privatizirali i Klinički centar i Predsjedništvo BiH.

zurnal.info

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Još jedna noć prosvjeda, nasilja, vatre i suzavca u Beogradu (VIDEO)

Nekoliko tisuća nezadovoljnih građana okupilo se i u srijedu poslijepodne na ulicama Beograda kako bi …