Utorak , svibanj 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zoran Milanović godinama u tajnosti pomaže Plenkoviću

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Zoran Milanović godinama u tajnosti pomaže Plenkoviću

Kako je to moguće, pitanje je koje postavljamo svaki put kad na vidjelo isplivaju afere ministara. I doista, priča jest neobična jer ono što je glave stajalo Lovru Kuščevića, Gorana Marića, pa i Tomislava Tolušića, počelo se odvijati i prije nego što su kao ministri zavladali svojim resorima, no stranačka iskaznica nešto je što nadilazi sve institucije, i svako zrno zdravog razuma, ali valja reći kako nije Andrej Plenković jedini koji je odgovoran za sulude kriterije prema kojima se bez provjere biraju ministri.

Da biste se prijavili za bilo koje radno mjesto u državi, jedan od preduvjeta je donijeti potvrdu o nekažnjavanju, a kada već pretendirate biti ministrom jedne države, bilo bi logično da prođete i neke ozbiljnije provjere, pa da nadležne institucije i SOA-ini agenti preispitaju što se krije na vašem popisu nekretnina, kako posluju vaše tvrtke i što sve posjedujete. No, zahvaljujući Zoranu Milanoviću i njegovoj socijalno osviještenoj Kukuriku vladi, od tih provjera nema ništa. Vlada “predsjednika s karakterom” 2012. godine izmijenila je Zakon o sogirnosnim provjerama, a iz tih izmjena proizlazi da provjere ministara i njihovih suradnika prije ulaska u Vladu zapravo nisu obaveza, provjeravaju se tek premijer i niže rangirani suradnici, ali isključivo provjerom trećega stupnja, koja zapravo označava da se provjeravaju trivijalni, osnovni podaci. Provjera prvog stupnja, koja bi zapravo bila logična, uključuje uvid u sve račune osoba koje pretendiraju preuzeti neku od funkcija, analizira se njegov život od punoljetnosti do stupanja na dužnost, prolazi se poligraf, provode se razgovori za susjedima i prijateljima, no, kako bi se takav oblik provjere izbjegao, Milanovićeva Vlada zaključila je da se radi o opterećenju za sustav pa je onda na scenu stupio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čijem je čelu u to doba sjedio HDZ-ov Miroslav Tuđman. Oporba koja danas vlada državom tim se promjenama protivila, a predvodnici u protivljenju bilu su HDZ-ovci, kojima danas baš te promjene idu na ruku i kojih se više nitko i ne dotiče.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rudi Tomić: Krađa/otimačina hrvatske književne i kulturne baštine

Kada se institucija oglasi priopćenje o krađi/otimačini hrvatske baštine to ima veliku težinu, jer uz …