Petak , kolovoz 7. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Silvije Tomašević: I u Amazoniji ostaje celibat, papa popustio pritiscima?

Silvije Tomašević: I u Amazoniji ostaje celibat, papa popustio pritiscima?

Svećenik ostaje jedini koji može slaviti euharistiju i jedini koji u ispovjedaonicama može dati odrješenje za grijehe, stoji u postsinodalnoj pobudnici o Amazoniji pape Franje. U Ljubljenoj Amazoniji (Querida Amazonia), kako je nazvana pobudnica, iznosi da i narodi na najudaljenijim mjestima imaju pravo na euharistijsko slavlje, pa stoga papa Franjo poziva biskupe, posebno u Južnoj Americi, da upućuju svećenike na te prostore. No naglašava kako je potrebno dati više prostora laicima za slavlje nekih sakramenata, ali ne i za euharistiju.

Papa svjedoči pogled koji nadilazi dijalektičke rasprave kojima se došlo gotovo do tumačenja kako je biskupska sinoda bio referendum o mogućnosti da se u svećenike zaređuju oženjene osobe, kazao je direktor vatikanske medijske službe Andrea Tornielli o atmosferi koja se stvorila oko postsinodalne pobudnice o Amazoniji. Dakako, to ne isključuje daljnje rasprave o ukidanju celibata, ali do toga, do daljnjega, neće doći. Neki promatrači drže kako je Franjo podlegao pritiscima konzervativaca u Crkvi, pa čak i pod ucjenom šizmom u slučaju da je otvorio mogućnost zaređivanja oženjenih muškaraca, pa i na ograničenom prostoru. Franjo nije nikada dao do znanja da bi tako što mogao učiniti jer je uvijek govorio kako je celibat dar Božji te citirao i Pavla VI. koji je kazao kako će radije dati svoj život nego promijeniti zakon o svećeničkom celibatu, koji nije dogma. Sinodski su izglasali da bi u dijelovima Amazonije trebalo zaređivati oženjene muškarce jer manjka svećenika, a ljudi žele slaviti euharistiju.

Taj njihov prijedlog Franjo nije prihvatio. U pobudnici se i ne spominje celibat, već samo kako jedino svećenici mogu slaviti euharistiju. No, već sada po kanonskom pravu postoji mogućnost da muškarci u poodmakloj dobi koji su postali udovci mogu na molbu koju biskup upućuje papi dobiti dozvolu da postanu svećenici. Izuzeci su, dakle, predviđeni. Neke nove putove prema zaređivanju oženjenih muškaraca papa Franjo ovom pobudnicom nije otvorio.

Silvije Tomašević

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: NEPODNOŠLJIVO…

“Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite …