Utorak , siječanj 15. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Silvije Tomašević – Godina s mnogo nepoznanica za EU

Silvije Tomašević – Godina s mnogo nepoznanica za EU

Zagazili smo u godinu s mnogo nepoznanica – ne zna se je li veća Bugarska, s korupcijom najvišom u Europi, ili Austrija, s desnicom u novoj vladi pučanina Kurza.

Bugarska, najsiromašnija država Europske unije (prema nekim parametrima uspješnija je od Hrvatske, ali ukupno ipak zaostaje), prvi je put predsjedateljica EU 28 u prvih šest mjeseci 2018., a drugih šest mjeseci to će biti Austrija.

Zagazili smo u godinu s mnogo nepoznanica – ne zna se je li veća Bugarska, s korupcijom najvišom u Europi, ili Austrija, s desnicom u novoj vladi pučanina Kurza. Bugarski predsjednik Radev uložio je veto na antikorupcijski zakon koji je 20. prosinca usvojen u parlamentu jer ga smatra nedostatnim pa bi se borba protiv korupcije još više otežala. Europski su mediji, premda ne zanemaruju stupanj korupcije u Bugarskoj, ipak više prostora u novoj godini posvetili pozivu nekih političara da se bojkotira Kurzova vlada s ministrima ekstremne desnice za vrijeme bečkog predsjedanja Europskom unijom. Poziv su uputili bivši francuski ministar vanjskih poslova Kouchner, bivši njegov španjolski kolega Moratinos, bivši kanadski premijer Campbell, dobitnik Nobelove nagrade za mir José Ramos-Horta… “Oni (ministri desnice u austrijskoj vladi) nasljednici su nacizma…”, a to se svih nas tiče “jer nam svima prijeti ta mračna ideologija mržnje”, obrazložili su potpisnici peticije držeći da bi nereagiranje moglo biti fatalno za europsku demokraciju. A tijekom 2018. na dnevnom su redu EU važne točke – od pitanja izbjegličke krize i revizije europskog sustava davanja azila do nastavka pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU i pregovora o budućnosti poslije 2020. To je i godina uoči novih izbora za Europarlament, koji će se održati 2019. bez Londona, pa će i to utjecati na političko ozračje. Osim toga, Njemačka još nema vladu, u Italiji će se glasovati 4. ožujka za novi parlament, Španjolska je oslabljena katalonskom krizom, Poljska je u bitki s Bruxellesom zbog nepoštovanja ljudskih prava, temelja na kojem je sagrađena Europa. Moglo bi se reći da je Europska unija pred kolapsom, ali to se govori početkom svake nove godine, a 2017. proslavili smo njezin 60. rođendan.

Silvije Tomašević

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: SVETA OBITELJ – VJEČNI UZOR

„Kršćani, ako želite očuvati čovječanstvo, najprije obnovite obitelj!“ (Luka 2, 41 – 52) Iza nas …