Nedjelja , siječanj 19. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Silvije Tomašević: Provokacija ne uspijeva ako se na nju ne reagira

Silvije Tomašević: Provokacija ne uspijeva ako se na nju ne reagira

Provokacija predstavlja čin čiji je krajnji cilj skretanje pažnje na samog sebe. Dakle uspješna je ona provokacija na koju se reagira. Tako su neki talijanski mladići izvjesili u četvrtak ujutro na ogradu Guvernerove palače u Rijeci zastavu Kraljevine Italije i to na dan stote godišnjice ulaska Gabrielea D’Annunzija u Rijeku. Zastavu je skinula policija prije nego što su je Riječani uopće vidjeli, a onda je njihovu “trijumfalnu” sliku sa zastavom objavio neki talijanski bloger.

Ovoga ljeta trojica su talijanskih mladića izvjesila talijansku zastavu na Trsatsku gradinu. Ti “pothvati” nisu imali odjeka u Italiji, a ne bi trebali imati ni u Hrvatskoj. Jer, provokacija ne uspijeva ako joj se ne pridaje važnost. Provokatori cvatu od sreće, bujaju, kada ih se primijeti. Primijetile su ih snage reda i postupile prema zakonu. Za medije bi to trebala biti crtica u kronici. Provokatora je i u Italiji sve više, a posebno su se osilili otkad je u vladu, sada već palu, ušla Liga i njezin čelnik Matteo Salvini. Salvini je i dok je bio ministar unutarnjih poslova imao govor desničarskog čelnika, koristio je, kako se to kaže, govor mržnje.

E, a upravo zbog govora mržnje, rasističkih proklamacija i raznih provokacija, Facebook je prije nekoliko dana zatvorio profile talijanskih neofašističkih stranaka CasaPound i Forza Nuova te njihovih čelnika. Nijedna od te dvije stranke na izborima ne dobiva ni jedan posto glasova. Talijani očito ne vole takve stranke. Je li društvena mreža Marka Zuckerberga dobro učinila time što je zatvorila stranice neofašista? Na taj se način Facebook ponio kao izdavač, odnosno onaj koji ima pravo odlučiti što objaviti, a što ne. Koliko to mijenja samu društvenu mrežu itd. posebna je tema. Provokacije i reakcije na njih mogu završiti i ratom. A u ratovima se, kako je 1927. pisao Miroslav Krleža, u prvom redu javlja ljudska glupost: “Glupost ratna što je svaki dan susrećemo na ulici, u društvu, u kavanama, po novinama, tako je sablasna, da pod korakom njezina mamutskog stopala zdrava pamet ostaje zgnječena kao mozak s jajima na tanjuru.” Eto, provokatori imaju mozak na tanjuru.

Silvije Tomašević/vecernji.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: DRUGA STRANA BOŽIĆA…

Ovonedjeljno čitanje iz Evanđelja po Mateju ne čita se u cjelosti. Iz druge glave najprije …