Ponedjeljak , svibanj 21. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Silvije Tomašević – Kako spriječiti teroriste da se infiltriraju među migrante?

Silvije Tomašević – Kako spriječiti teroriste da se infiltriraju među migrante?

Postoji opasnost da se teroristi infiltriraju među migrante koji dolaze do europskih obala Mediterana, rečeno je jučer na sastanku šefova policija devet mediteranskih zemalja Europske unije.

U hrvatskom izaslanstvu nalaze se zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet Zvonimir Vnučec i načelnik sektora za potporu kriminalističke policije Dalibor Jurić. Na Lampedusi su se okupili šefovi policija Francuske, Španjolske, Portugala, Grčke, Malte, Cipra, Slovenije, Italije i Hrvatske. Za sigurnost Europske unije važan je i nadzor granica. Hrvatska postupno ulazi u schengenski sustav, a punopravna članica te zone unutar koje nema granica trebala bi postati 2018. Sada članice schengenske zone predaju Hrvatskoj podatke o osobama koje se vode kao sumnjive i nad kojima treba voditi poseban nadzor, a 27. lipnja Hrvatska će u informativni sustav predati Schengena svoje podatke. Od toga datuma, praktički, Hrvatska će se nalaziti unutar schengenskog informativnog sustava, a što znači da bi mogla provoditi kontrole kakve sada provodi Slovenija. To je posebno važno za turističku sezonu, jer, kako nam je rekao Vnučec, ulazak Hrvatske u schengenski informativni sustav znači da bi se i brže mogle provoditi kontrole na granici, dakle bez dugih kolona na ulasku u Hrvatsku kakve smo vidjeli proteklih mjeseci. Šefovi policija posebnu su pažnju posvetili kontroli povratka europskih građana nakon boravka na ratištima u redovima džihadista. Ovaj sastanak mediteranskih policija (European relationship for Mediterranean security – ERMES) trebao bi postati stalni forum na kojem bi se usuglašavala djelovanja u zaštiti morskih granica.

Silvije Tomašević

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Fra Mario Knezović – Trenutak istine, maske su pale, Crkvo, progledaj

Dimne zavjese su pale. Adrenalin se smirio. Manipulativni mediji su privremeno prigušili svoj glas. U …