Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Singapur i Hong Kong na vrhu liste najskupljih gradova na svijetu

Singapur i Hong Kong na vrhu liste najskupljih gradova na svijetu

Economist Intelligence Unit (EIU) je u najnovijim rezultatima objavila da se polovina od deset najskupljih gradova u svijetu za život nalazi u Aziji, a Singapur i Hongkong i ove godine drže prva dva mjesta.

Tokio se ove godine vratio među deset najskupljih gradova u svijetu, napredujući za sedam mjesta na poziciju broj četiri, dok je Osaka skočila za devet pozicija na mjesto broj pet, navodi se u izvještaju EIU “Troškovi života u svijetu za 2017. godinu”, koji je prenijela njujorška agencija Bloomberg.

Zurich je treći najskuplji grad na svijetu, dok je na šestu poziciju izbio Seul.

Četiri europska grada su se takođe našla među top deset najskupljih za život: Ženeva, Pariz, Kopenhagen i Zurich, prenosi Bloomberg, uz ocjenu da je francuska prijestonica jedini grad u eurozoni koji je svrstan među deset najskupljih gradova u svijetu.

Pariz

Istovremeno, gradovi u Kini su pali na listi za između 5 i 16 pozicija zbog slabljenja potrošnje i depresijacije kineske valute renminbi, pokazao je izvještaj.

Titulu najskupljeg grada na svijetu, četvrtu godinu zaredom, Singapur duguje troškovima koje nameće kompleksni sistem kupovine i registracije automobila, a također je drugi najskuplji grad na svijetu po cijenama odjeće.

U Aziji se, takođe, nalaze neki od najjeftinijih svjetskih gradova, naročito u Južnoj Aziji, poput Bangalora, Chennaija, Karačija, Mumbaija i New Delhija.

Ipak, poslovni centar Kazahstana, Almati, i Lagos u Nigeriji rangirani su ove godine kao najjeftiniji gradovi na svijetu.

Istraživanje je obuhvatilo 133 grada širom svijeta, a kao uporedna osnova je uzet New York, dok su poređenja cijena vršena za 160 usluga i proizvoda, uključujući hranu, odjeću i režije.

Tanjug

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

“Sva bagra u Skupštini je glasala za (cjepiva)”, ljutito objašnjava dr. Jovana Stojković (VIDEO)

Javila se dr. Jovana Stojković koja, bez dlake na jeziku, objašnjava kako su cjepiva postala …