Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / SIPA o 200.000 eura koje je Dodik unio u BiH

SIPA o 200.000 eura koje je Dodik unio u BiH

Nakon što je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić obznanio da je predsjednik RS-a Milorad Dodik koncem svibnja ove godine unio iz Srbije 200.000 eura na jednom od graničnih prijelaza te ga pozvao da obrazloži podrijetlo tog novca, N1 televizija potražila je i reakciju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

U odgovoru te policijske agencije navodi se da, sukladno čl. 71. Zakona o sprečavanju pranja novaca i financiranja terorističkih aktivnosti BiH, nadzor i kontrolu prijenosa gotovog novca preko državne granice BiH vrše Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH i Granična policija (GP) BiH, u suradnji s nadležnim tijelima RS-a, FBiH i Brčko Distrikta BiH. Nadalje, sukladno istom članku navedenog Zakona, propisano je da UNO BiH o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovog novca u domaćoj ili stranoj valuti u protuvrijednosti iznosa od 20.000 KM ili više izvijesti SIPA-u u roku od tri dana od dana prijenosa gotovine preko državne granice.

Ako prijenos gotovine nije bio prijavljen na propisan način, izvještavanje se vrši odmah, a najkasnije u roku od 24 sata. U slučaju da u svezi osobe koja prenosi gotovinu, načina prijenosa ili drugih okolnosti prijenosa postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili financiranje terorističkih aktivnosti, propisano je da se izvještavanje obavi odmah.

“Redovna obavještenja koja se odnose na iznose od 20.000 KM ili više stoje na raspolaganju SIPA-i, u svrhu obavljanja analiza i/ili istraga. Uz navedeno, kada su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom (posebno čl. 57. i 62.), navedena obavještenja stoje na raspolaganju svim tužiteljstvima i drugim nadležnim tijelima u BiH. U pogledu pitanja koje se odnosi na konretno fizičko lice iz razloga propisanih u čl. 74. (Zaštita i tajnost podataka) i čl. 76. (Korištenje prikupljenih podataka) Zakona, nismo u mogućnosti davati odgovore na tu vrstu pitanja“, stoji u odgovoru SIPA-e.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Što će nam prošlost, okrenimo se budućnosti!

Prošlo je 30 godina od početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, odnosno od velikosrpske agresije na …