Ponedjeljak , studeni 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Skočila strana ulaganja, nakon Hrvatske u BiH najviše ulažu Emirati

Skočila strana ulaganja, nakon Hrvatske u BiH najviše ulažu Emirati

U prošloj godini su direktna strana ulaganja u Bosni i Hercegovini iznosila 536,3 milijuna KM, od čega se na Federaciju BiH odnosilo 484,6 milijuna KM, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva trgovine koju je danas prihvatila Vlada FBiH. Strana ulaganja u FBiH su lani porasla za 5,2 posto u odnosu na 2015. godinu.

 
Najznačajnije zemlje investitori u 2016. godini u Federaciji BiH bile su Hrvatska (122,7 milijuna KM), Ujedinjeni Arapski Emirati (68,7 milijuna KM), Nizozemska (58,3 milijuna KM), Luksemburg (44,8 milijuna KM), Austrija (34,5 milijuna KM), Saudijska Arabija (33,6 milijuna KM) i Turska (30,3 milijuna KM).
U istom razdoblju smanjenje stranog kapitala, nastalo njegovom prodajom, ustupanjem cjelokupnog ili dijela kapitala i brisanja iz registra, iznosilo je 46,9 milijuna KM.
Najznačajnija smanjenja odnosila su se na Srbiju (-23,2 milijuna KM), Švicarsku (-19 milijuna KM), Italiju (-1,7 milijuna KM), Katar (-0,9 milijuna KM) i Poljsku (-0,8 milijuna KM).

Negativan iznos investicija za pojedinu zemlju ne znači i povlačenje kapitala ili smanjenje aktivnosti za pojedine tvrtke u Bosni i Hercegovini, već može predstavljati i prenos vlasničkih udjela s jednog osnivača na drugog.
Djelatnosti u okviru kojih je registrirano najviše stranih ulaganja su trgovina na veliko (osim trgovine motornim vozilima i motociklima) sa 136,5 milijuna KM, financijske uslužne djelatnosti (osim osiguranja i mirovinskih fondova) sa 107,3 milijuna KM, proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda sa 47,8 milijuna KM, telekomunikacije sa 30,9 milijuna KM, te proizvodnja pića sa 17,8 milijuna KM.
Značajniji negativni iznosi stranih investicija su registriraani u okviru poslovanja nekretninama (-21,6 milijuna KM), proizvodnje papira i proizvoda od papira (-20,3 milijuna KM), proizvodnje ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (-12,3 milijuna KM) i proizvodnja električne energije (-7,0 milijuna KM), navode iz federalne Vlade.

(Republikainfo.com)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: JER SI SE SKRIO…

“Da mi je netko još u veljači rekao da ćemo devet mjeseci kasnije još uvijek …