Ponedjeljak , studeni 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Specijalci su prekinuli blokadu M17 od radnika Aluminija – je li to kraj agonije?

Specijalci su prekinuli blokadu M17 od radnika Aluminija – je li to kraj agonije?

Aluminij nije uništen u jednom danu, a pogotovo ne ovog 9. srpnja, ‘Dana D’. Aluminij je je godinama i sustavno, namjerno uništavan. Kako drukčije shvatiti svu tu masno plaćenu intelektualnu elitu, ekonomske stručnjake i menadžere, inžinjere i politički podobne persone koji su Aluminij i njegove radnike doveli do ove drame?

 

Višesatna blokada magistralnog puta M17 kod Salakovca u blizini Mostara, oko 20 sati završila je dolaskom pripadnika specijalne policije MUP-a HNŽ-a, ali i međusobnim sukobom prosvjednika, radnika Aluminija i pripadnika policije.

Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika “Aluminija” kazao je za Dnevni avaz da je “žalosno da im se nakon šest sati blokade niko od hrvatskih ministara nije obratio”.

“Poslali su na nas specijalce i koji su uz upotrebu sile sklonili nas s prometnice. Ali ono što je sigurno da nećemo odustati i nećemo ići kućama. Razmišljamo o tome gdje ćemo nastaviti prosvjede u gradu. Hoće li to biti pred nekom hrvatskom institucijom, vidjet ćemo”,  kazao je Biokšić.

Ovaj prosvjed, drugi u jednom danu, uslijedio je nakon što je direktor Aluminija Dražen Pandža rekao da nisu uspjeli osigurati isporuku električne energije te da se Aluminij gasi u ponoć. Također, prema Aluminiju stigla je i obavijest Neovisnog operatora sustava (NOS) kako će struja Aluminiju biti danas isključena.

Radnici Aluminija prosvjedovali su satima, a visoke temperature, različite informacije, nervoza i stres učinile su svoje: nisu se odmah željeli maknuti s ceste i odblokirati promet za kilometarske kolone vozila i putnika, tako da je došlo do naguravanja s policijom.

U jednom trenutku prosvjednici su sjeli na cestu s uzdignutim rukama, što je prizor koji nije bilo svejedno vidjeti – danas je javnost svjedočila njihovom očaju i kaosu, blokiranju prometa ljudima koji nisu krivi za njihovu agoniju, svjedočili su završnici uništenja Aluminija, udaru na gospodarstvo ne samo Hercegovine nego i BiH, ali i onom najvažnijem – beskurpuloznoj manipulaciji radnicima koji se grčevito bore za svoja radna mjesta, teško i pošteno zarađene plaće, svoje obitelji.

Ovo je samo i još jedna od epizoda u razularenom, divljačkom plesu političkih duhova u BiH, koji se opušteni i ugodno preplanuli na nekoj od morskih destinacija, odmorni – ležerno šeću zemljom šaljući poruku – “nisam ja odavde” i “da netko ovim želi nešto”, pokušavajući sve svesti na predobro isprobanu nacionalno-netrpeljivu matricu.

Aluminij će, kako to kaže njegovo vodstvo, ostati bez struje i to će biti njegov kraj. Hoće li tom “bolesniku” biti konstatirana smrt i okončana agonija? Ili će se ipak, ma kako to zvučalo naivno, pojaviti rješenje? Ne bi trebalo žaliti novca za proročicu koja bi na ova pitanja dala odgovor.

Aluminij nije uništen u jednom danu, a pogotovo ne ovog 9. srpnja, ‘Dana D’. Aluminij je je godinama i sustavno, namjerno uništavan. Kako drukčije shvatiti svu tu masno plaćenu intelektualnu elitu, ekonomske stručnjake i menadžere, inžinjere i politički podobne persone koji su Aluminij i njegove radnike doveli do ove drame?

Ili su vrlo dobro znali što rade ili nisu imali pojma.

Koja makijavelistička igra sudbine.

 

(Republikainfo.com/V.S.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: JER SI SE SKRIO…

“Da mi je netko još u veljači rekao da ćemo devet mjeseci kasnije još uvijek …