Ponedjeljak , srpanj 13. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Na spomen danu 10. travnja u organizaciji Hrvatskog domobrana skupilo se četrnaest osoba

Na spomen danu 10. travnja u organizaciji Hrvatskog domobrana skupilo se četrnaest osoba

Hrvatski domobran je Pozivnicom na više adresa, pozvao  sve ljude dobre volje koji se spominju cijelovite hrvatske povijesti.

Pozvali su one koji nikoga ne veličaju, nikoga ne omalovažavaju, pozvao je samo one koji 10. travnja smatraju velikim danom u Hrvatskoj povijesnici.

Toga dona došlo je do uspostave NDH, države koja nije bila puka kvislinška tvorevina, već težnja hrvatskog naroda da ima svoju državu, kako je to lijepo kazao prvi hrvatski predsjednik, doktor Franjo Tuđman u dvorani Lisinski na Prvom općem Saboru Hadezea, dana 27.i 28.02. 1989. godine.

Hrvatski domobran je izradio 14. Teza koje u svoj svojoj punini opisuju vrijeme trajanja NDH.Ne samo to vrijeme, već vrijeme koje je nastalo nakon toga vremena. Mi vjerujemo da teze nikoga ne veličaju niti nikoga ponizuju, nego odražavaju istinu tih vremena.

Mi smo očekivali stotinu i više ljudi, ali pojavilo se samo nas četrnajest, koliko ima i postaja Križnog puta i koliko ima Teza Hrvatskog domobrana. Ta simbolika dosta govori a karakteru hrvatskog naroda. Hrvatski narod u presudnim vremenima nije bio na vijeke na visini zadatAka, zato je i čekao četrnajest stoljeća svoju državu.

Mi smo se u tezama dotakli i bijega poglavnika Ante Pavelića iz svoje domovine i povlačenje svog naroda na Križni put do i od Bleiburga, sve do Macedonije. Naglasili smo ta je najsvjetlija točka u cijeloj NDH, bio danas blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Naglasili smo i da je za vrijeme Titovog režima najvažnija osoba i najsvijetlija: drugi kardinal iz krašićkog kraja: blažene uspomene kardinal Franjo Kuharić. Kako vidite, naše teze ostaju vječna uporišta, da se povijest na složen način pozabavi sa našom poviješću.

Mi koji smo došli, bili smo sretni, a istovremeno tužni, tužni što nas je bilo četnajest, a grad Zagreb: hrvatska metropola, broji blizu milion stanovnika.

Ja kao pjesnik nikom ne zamjeram, a i svi drugi dolaznici.

Mi ćemo i slijedeće godine čitati DEKLARACIJU, jer ona pogađa istinu.

 

ZA ISTINU SE UMIRE, PA ONDA ŽIVI.

(Credo Uskrsa).

Pjesnik, Ivica Jurjević

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Premoćna pobjeda HDZ-a. Osvojio osam izbornih jedinica te glasove dijaspore. Restart koalicija osvojila dvije izborne jedinice

Prema neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora sa osvojenih …