Nedjelja , listopad 20. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / STIGLA ANALIZA: U mostarskom mulju može se saditi i hrana, aktivisti demantiraju

STIGLA ANALIZA: U mostarskom mulju može se saditi i hrana, aktivisti demantiraju

Ispitivanje kemijskog sastava mulja, koje je naručilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma pokazalo je da je piralena u Mostaru mnogo manje nego što po europskim standardima može biti, kao i da je, uz sterilizaciju prikladan za poljoprivredu

 

U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg, priopćili su danas iz federalne Vlade, koja je medijima dostavila i samu analizu.

Analiza je urađena u akreditiranoj laboratoriji Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske. Na temelju dobivenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj  teških metala i PCB-a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti, priopćili su iz federalne Vlade.

Labaratorij je izvršio uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon pročišćavanja s postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine.

Analiza i komentar dostavljenog uzorka otpadnog mulja urađeni su u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja i Uredbom o uvjetima ispuštanja otpadnih voda u okoliš i sustave javne kanalizacije.

Navedene kemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja.

Kako je priopćeno, Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukazuje na činjenicu da svega jedna trećina otpadnih voda u Gradu Mostaru ide na kanalizacijski sustav spojen sa pročistačem otpadnih voda i da je potrebno, što je moguće prije, osigurati da sve otpadne vode u Mostaru budu spojene na taj sustav.
Podsjetimo, na konferenciji za tisak u Mostaru čelni ljudi mreže Naše društvo pozivali su djelatnike Gradske uprave na povratak s godišnjeg odmora, te Mostarcima poručili da udišu kancerogen zrak, koji isparava iz mulja. Analiza pak kaže da u Mostaru razloga za bojazan nema.

”Zaprepastilo nas je dokle je sve administracija spremna ići kada je manipulacija građana u pitanju”, komentira aktivist Marin Bago rezultate analize koje je predočila Vlada FBiH a u kojima se tvrdi kako u mostarskom mulju piralena ima, ali u granicama normale.

”Ovaj nalaz koji se pojavio znači jedno, a to je da pod hitno treba zatvoriti naš federalni Zavod koji je objavio analizu kojoj mi vjerujemo, da pod hitno treba zatvori Građevinski fakultet koji je rekao šta treba raditi s tim muljem, odnosno da ga treba u specijalnim transportnim vozilima spaliti. Da pod hitno treba zatvori Onkologiju jer tamo izgleda nitko ne oboljeva od raka, da se možemo kupati u Neretvi, da na deponiji nema animalnog i medicinskog otpada i tako dalje. Zaista je ovaj bezobrazluk prevršio sve mjere”, poručio je Bago za Bljesak.info te istaknuo kako rađena analiza nije u skladu s našim pravilnikom.

Kako navodi, taj pravilnik govori da PCB-a i drugih otrova ne smije biti više od 0,05 posto, a ovdje su totalno zanemareni drugi otrovi. ”Kad bi se oni svi nadodali sitaucija bi bila alarmantna kakva zaista i jeste. Dakle, riječ je o čistoj manipulaciji i zaprepašteni smo dokle ide ovaj bezobrazluk”, istaknuo je Bago.

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je angažiralo akreditirani laboratorij za ispitivanje kemijskog sastava mulja, odnosno ispitivanje prisustva piralena (PCB). U Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih materija u zemljištu i metode njihovog ispitivanja, najviše dozvoljene količine PCB u mulju iz gradskih otpadnih voda suhe tvari mogu iznositi do 0,05 mg/kg. Analizom sastava mulja s prečistača u Mostaru je utvrđeno da je sadržaj PCB manji od 0,01 mg/kg.

Analiza je urađena u akreditiranom laboratoriju Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske. Na osnovu dobijenih rezultata, utvrđeno je da je sadržaj teških metala i PCB-a (polihloriranih bifenila) izraženi u mg/kg znatno ispod dozvoljenih graničnih vrijednosti. Labaratorij je izvršilo uzorkovanje dehidriranog mulja i otpadnih voda nakon prečišćavanja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru dana 15.7.2019. godine. Također, istaknuto je kako navedene kemijske analize ukazuju da se dehidrirani mulj može koristiti u poljoprivredne svrhe ukoliko se prethodno izvrši sterilizacija mulja, a to znači uništavanje patogenih organizama, odnosno potencijalnih uzročnika oboljenja.

S obzirom na nelogičnosti oko datuma koji su navedene na dokumentu analize koji je radio laboratorij Euroinspekt Croatiakontrola iz Hrvatske, kontaktirali smo ih i dobili objašnjenje kako se radi o grešci. Naime, na analizi je navedeno kako je ispitivanje započeto 12.02.2019. a završeno 12.03.2019., dok je kako stoji, uzorak dostavljen 17.07.2019.

Na upit novinara Bljesak.info, kako je moguće da je analiza na uzorak koji je dosatvljen u srpnju, završen u ožujku iste godine, rekli su sljedeće:”Radi se o običnoj grešci u datumima, dok su rezultati analize autentični”. Na sve daljnje upite komentirali su kako nisu ovlašteni davati bilo kakva objašnjenja zbog ugovora koji su sklopili sa naručiteljem, a koji je, u ovom slučaju, Vlada FBiH. Svakako, zanimljivo je kako nitko od odgovornih u Vladi FBiH, naručitelja analize koji su medijima i predočili ovaj dokument, nije zapazio ovu nelogičnost.

Nakon upita o neispravnim datumima Laboratorij Croatiakontrola d.o.o. je Vladi poslao ispravljenu verziju.

(Republikainfo.com/Bljesak.info)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Jadno i žalosno. Vrdoljakov „General“ naišao na bosanske mine

Što je sad pak ovo? Mediji javljaju, doduše još relativno “tiho“, da igrani film Antuna …