Subota , veljača 16. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / STJEPANDIĆ – Da su četnici poslušali Thompsonove glazbene poruke iz „Bojne Čavoglave“, NATO ne bi bio bombardirao Beograd

STJEPANDIĆ – Da su četnici poslušali Thompsonove glazbene poruke iz „Bojne Čavoglave“, NATO ne bi bio bombardirao Beograd

Štovani dame i gospodo,

Dok su na dočeku svjetskih prvaka u Parizu zabilježeni veliki neredi te navodno ljudske žrtve, otprilike sedmina ukupnog hrvatskoga stanovništva uspjela se okupiti te satima slaviti svoje viceprvake svijeta nakon njihova povratka u Zagreb, a da osiguranje uopće nije moralo djelovati.

Unatoč tomu – kao po zapovijedi – u posljednja tri dana u različitim njemačkim novinama objavljeno je više vrlo kritičnih članaka o hrvatskoj reprezentaciji, koja liče jedan na drugoga kao jaje jajetu.

Vrhunac poruge i zločestih podmetanja predstavlja članak „Zašto ovaj nastup Hrvata sve kvari“ („Warum dieser Auftritt der Kroaten alles kaputt macht“) (https://sz-magazin.sueddeutsche.de/abschiedskolumne/warum-dieser-auftritt-der-kroaten-alles-kaputt-macht-85894), koji nikako ne smije ostati bez odgovora.

Dok se u podnaslovu otkriva prva polovica istine, da autorica naime ima hrvatske korijene, tek na koncu priznaje, da ima i srpsku majku. Ah tako.

Njezin otac, svojedobno svjetski poznat tenisač, potječe iz hrvatskog sela Miljevci, u jadranskome zaleđu. Miljevce su u kasno ljeto 1991 napali, zauzeli i poharali tzv. jugoslavenska vojska te srpske nacističke postrojbe četnici, među čijim vođama je bio i sadašnji srbijanski predsjednik Vučić.

Niti 30 km dalje u zaleđu Splita nalazi se selo Čavoglave, koje bi sigurno moralo biti poznato makar ocu Vaše autorice, gdje se skoro istodobno formirala „bojna“ od cijelih 8 bojovnika, koja je svoju svrhu savršeno ispunila: velikosrpska tenkovska postrojba bila je odbačena od Čavoglava te se kasnije više nije niti približavala.

Jedan od dragovoljaca u Čavoglavama bio je tada 24-godišnji konobar Marko Perković, sin gastarbeitera u Njemačkoj. Budući da je Hrvatska bila pod embargom na uvoz oružja od strane UNO, on nije mogao dobiti bolje oružje od 50 godina stare puške Thompson.

Perković je navodno bio hrabar ratnik, koji se dragovoljno prijavio za odlazak u Vukovar, do čega ipak nije došlo, jer je Vukovar bio pao i postao poprište svirepih četnickih zločina.

Potom je Perković ostvario nevjerojatnu slavu kao pjevač, a njegova je umjetnička karijera započela pjesmom „Bojna Čavoglave“ iste te godine, koja je na poseban način hrabrila slabo naoružane hrvatske branitelje. Uz to je došao nadimak Thompson, prikladan u ratno vrijeme. Svuda tamo, gdje su branitelji dolazili u skoro bezizlaznu situaciju (Bosna i Hercegovina, Ukrajina) ova se pjesma širila poput požara.

Ovdje imate cijeli tekst:

” Za Dom – spremni

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

Puče tomson, kalašnjikov a i zbrojevko

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotov s’, siju pjesmu svi

Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi

Čujte srpski dobrovoljci bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji

Stići će vas Božja pravda to već svatko zno

Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:

Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada”

Što bi se dogodilo, da su velikosrpski agresori (četnici) poslušali Perkovićev glazbeni poziv te se smjesta povukli iz Hrvatske?

Tada bi se Jugoslavija bila raspala s manje od 3.000 umjesto 150.000 žrtava, ne bi bilo ratova u  Bosni i Hercegovini te Kosovu niti NATO-vog bombardiranja Srbije.

Tisuće bivših četnika sada se ne bi trebali bojati da bi ih Srbija ipak jednoga dana mogla izručiti zbog ratnih zločina, kao sto je njih više stotina, ako ne tisuća, braće po oružju, već palo u ruke pravosuđa i dobilo zaslužene kazne.

Na koncu, za Srbiju, domovinu modernog nacizma, stalni Međunarodni sud u postupku na zahtjev Hrvatske (Application of the Convention on the Prevention and Punishment of the Crime of Genocide (Croatia v. Serbia), Judgment, I.C.J. Reports 2015, p. 3) ne bi bio utvrdio da je počinila djela genocida (s. stavak 295: „…The Court thus finds that it has been proved by conclusive evidence that killings of members of the protected group, as defined above (see paragraph 205), were committed, and that the actus reus of genocide specified in Article II (a) of the Convention has therefore been established…”).

Da su samo poslušali nepoznatog rokera iz Čavoglava!

Umjesto da umjetnika hvali zbog njegovih proročkih stihova, Vaša je autorica na njega i hrvatske nogometne zvijezde istresla sav svoj duhovni smog: fašisti i ultranacionalisti, veličanje koncentracijskoga logora i nacističkog režima i tako dalje.

Za pristojne ljude teško za citirati, za odgovorne voditelje uredništva u najmanju ruku vrijedno provjere, koja se na žalost nije dogodila.

Molimo Vas, recite nam: gdje stoji to što Marku Perkoviću Thompsonu stavljate u usta? Koja pjesma, koji koncert, koja ploča, koji CD, koji novinski, radijski ili TV intervju?

Perković je zbilja omražen kod onih, koji ne mogu podnijeti da je agresorska Srbija izgubila rat. U tu skupinu očigledno spada Vaša autorica, koja se pritom nimalo ne srami pokazivati na svoje hrvatske korijene.

Što mislite, kako bi se u Njemačkoj častilo njemačkog vojnika, koji bi se negdje na Hindukush-u s 50 godina starom puškom suprotstavio tenkovima?

To je razlog zašto Luka Modrić, Ivan Rakitić te druge nogometne zvijezde, mnogi od njih prognanička djeca ili djeca hrvatskih branitelja, Marka Perkovića obožavaju poput kralja. Da je Modrić makar bio toliko star kao Perković, onda bi tada sigurno bio makar pokušao zaštititi svog didu, koga su velikosrpski nacisti odveli i ubili. Ako ne razumijete hrvatsku dušu, onda o njoj ne biste trebali niti pisati. Danijeli Pilić se ne može osporiti njezina hrvatska krv, ali u njoj očigledno stanuje velikosrpska duša, jer je njezin rječnik identičan rječniku Aleksandra Vučića.

Danijela Pilić ne može tvrditi da nije znala za takve detalje, jer je mogla pitati svoga oca! Thompson je takorekuć njegov susjed!

Dopustite mi da ovu repliku završim Thompsonovim stihovima iz pjesme „Dobrodošli“:

„Dobrodošli prijatelji moji

hvala Bogu opet smo se sreli

čisto srce nikog se ne boji

makar su nas ušutkati htjeli

Naše pjesme tuku sa svih strana

o kom pišu glava mu se traži

po metodi jugokomunista

tri put slaži, istina ne važi…”

Svaka sličnost s predmetnim člankom je naravno potpuno slučajna.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Dokle ćemo tražiti da Zagreb konačno dobije ulicu ili trg bl. Alojzija Stepinca?

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) još je prije četiri godine  predložila  Odboru za imenovanje …