Utorak , svibanj 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Što je američki ministar obrane Perry 1998. govorio o Gojku Šušku?

Što je američki ministar obrane Perry 1998. govorio o Gojku Šušku?

Na današnji dan 1998. godine umro je Gojko Šušak, ratni ministar Hrvatske koji je ustrojio Hrvatsku vojsku i s njom osigurao oslobađanje Hrvatske i pobjedu u ratu protiv Srbije.

William Perry: Smrt Gojka Šuška veliki je gubitak za Hrvatsku

U cijelosti donosimo govor Williama Perryja, ministra obrane SAD-a od 1994. do 1997. godine, za vrijeme predsjednika Clintona. Evo što je dipomant prestižnog Stanforda, čovjek koji je upravljao godišnjim proračunom (Ministarstva obrane) od oko 253 milijarde dolara, kao 19. ministar obrane SAD-a rekao o 5. ministru obrane Republike Hrvatske, Gojku Šušku na njegovu sprovodu:

‘Ovo je doista za mene vrlo tužna prigoda. Došao sam ovdje ne samo kao predstavnik SAD-a, već i kao prijatelj Gojka Šuška. I moja supruga i ja izražavamo najdublju sućut i sućut naših sunarodnjaka Vama, Đurđa, i Vašoj djeci, Gojkovoj majci, bratu i sestri. Naše su misli i molitve danas s Vama.

Smrt Gojka Šuška nije samo velik gubitak za njegovu obitelj i prijatelje, već je to i velik gubitak za Hrvatsku. Ono što je Shakespeare rekao u jednoj svojoj drami o jednom velikom Rimljaninu kažem danas za jednog velikog Hrvata: otišao je čovjek kakva više nećemo vidjeti.

Ministar Šušak počeo je služiti svojoj zemlji u presudno vrijeme. Mislim da se može sa sigurnošću reći da bi dug i težak put Hrvatske do njezine neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti bez njega bio još dulji, još teži i trnovitiji. Kako sam ustanovio prilikom našeg prvog sastanka 1994. godine, Gojko Šušak je bio čovjek doista važnih kvaliteta: bio je tvrdoglav i samouvjeren, ali iznad svega bio je domoljub. Bio je vizionar u oružanim pitanjima i njegova je zasluga što će jednog dana hrvatska oružana sila postati značajan sudionik u zapadnim sigurnosnim organizacijama.

I što je možda najvažnije: iskovao je naš bliski odnos te je bio čovjek od osobnog integriteta i čovjek od riječi. Za Amerikance to su najviše vrijednosti.

Prvog tjedna poslije ostvarenja hrvatske neovisnosti, Gojko je napustio svoj udobni i prosperitetni posao u Kanadi kako bi se vratio u Hrvatsku i borio za slobodu svoje zemlje. Pritom je bio svjedokom ostvarenja svog životnog sna, doživio je slobodu, onako kako ju je izrazio veliki hrvatski pjesnik Ivan Gundulić: “O draga o lijepa o slatka slobodo, taj dar što višnji Bog nam je do, sva srebra, sva zlata, svi ljudski životi – ne mogu biti plata tvoj čistoj ljepoti”. Za Hrvatsku je bio presudan za uspostavu slobode, za Amerikance je bio presudan za uspostavu mira i stabilnosti na ovom prostoru, svojom potporom Daytonskom sporazumu. Često sam mu se obraćao za pomoć na putu otklanjanja prepreka za ostvarenje Daytonskog sporazuma.

Ali, nadasve sam uvijek uživao raditi s Gojkom. Često smo se sastajali. U Zagrebu, Washingtonu, Daytonu, Garmischu u Njemačkoj. Uvijek mi je bilo drago biti u njegovu društvu i zaista će mi nedostajati.

Godine 1996., dok sam bio ministar obrane SAD-a, Gojko me posjetio u Washingtonu. Priredio sam večeru u njegovu čast. Zdravicu sam zaključio citatom jednog od velikih američkih predsjednika Theodora Roosevelta, koja, uvjeren sam, pogađa samu bit ministra Šuška: „Zaslužan je čovjek koji je doista na poprištu, čije je lice obilježeno prašinom i znojem i krvlju, koji srčano ustraje, koji poznaje zanose, koji poznaje odanost, koji sebe troši za vrijedan ideal. Njegovo mjesto nikad neće i ne može biti s onim plašljivim dušama koje ne poznaju ni pobjedu ni poraz“.

Čast mi je biti danas ovdje i odati počast ovom izuzetnom hrvatskom domoljubu i čovjeku. Bog te blagoslovio Gojko i zbogom.’

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Hrvatski savez HKDU-Hrast: Hrvatska šutnja boli više od četničke prijetnje

“U Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one …

Jedan komentar

  1. Što je američki ministar obrane Perry 1998. govorio o Gojku Šušku?

    Poštovani,
    hvala Vam da ste povodom godišnjice smrti poštovanog ministra i neumornog borca za samostalnu Hrvatsku objavili ovo predivno, iskreno i zasluženo priznanje američkog ministra obrane a u vrijeme dok očekujemo
    konačnu presudu Haaškog tribunala šestorici jednako tako vrijednih i odlučnih branitelja svoje rodne grude, doma i Hrvata u nametnutom agresorskom ratu.
    Vladimir, Istra