Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Strana ulaganja u BiH

Strana ulaganja u BiH

Prema izvješću Federalnog ministarstva trgovine, strana ulaganja u Bosnu i Hercegovinu prošle godine iznosila su tek 536,3 milijuna maraka a od toga je čak 484,6 milijuna uloženo u Federaciju.

Zanimljivo je da je najviše stranih ulaganja bilo u trgovini na veliko i u financijskim uslužnim djelatnostima. Dakle, tamo gdje se može uložiti da bi se lijep iznos novca i izvukao iz Bosne i Hercegovine.

Pad ulaganja dogodio se na djelatnosti proizvodnje papira i proizvoda od papira, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda i proizvodnji električne energije.

Nije potrebno biti neki ekonomski stručnjak ili analitičar da bi se dalo zaključiti kako električnu energiju treba uzeti u svoje ruke i ne dati privatizaciju nijedne elektroprivrede. To je djelatnost u kojoj se „obrne“ ogroman novac i nije nam potreban neki stranac koji će bosanskohercegovačke vode iskoristiti za vlastiti profit. Dosta nam je domaćih političara koji preko elektroprivrede rade to što rade.

Ali pad ulaganja iz stranih izvora dogodio se i u proizvodnji papira i proizvoda od papira. To je se dogodilo upravo zato što je domaća industrija jaka i stranci ne vide zašto bi investiratl tamo gdje ne treba.

Strane investicije su prečesto strvinarska posla. Nitko nama ne želi pomoći zato jer nas voli već zato što će investicijama osigurati veliku dobit. Zato se investira u trulije grane privrede ili u one u kojima se raznim muljažama može okoristiti i netko domaći a ne samo strani investitor. Trgovina i banke, rijetko bolje prilike od ovih.

Možda jednoga dana dođemo do stadija u kojem će privlačenje stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu biti na obostranu korist. Na normalnu zaradu stranaca i na proširenje industrijskih kapaciteta BiH. Ali da bi postali zanimljivi ozbiljnijim iznosima investitora iz inozemstva, političari ove države će morati promjeniti i sebe i stanje u državi.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …