Petak , veljača 21. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / U Švedskoj sele cijeli grad jer bi se mogao urušiti zbog tunela rudnika

U Švedskoj sele cijeli grad jer bi se mogao urušiti zbog tunela rudnika

Švedski grad Kiruna nije za svakoga. Riječ je o malom mjestu, s 18.000 stanovnika, temperaturom zraka koja je nerijetko ispod ništice (najtopliji mjesec je srpanj s prosječnom temperaturom od 11,5 stupnjeva, a najhladniji siječanj s -14,3 stupnjeva), a ni lokacija na samom sjeveru Skandinavije nije previše poželjna, piše Novac.hr.

Uz sve to, Kiruna doslovno propada. Naime, kao grad s najvećim rudnikom željeza na svijetu, Kiruna ima dugu povijest kopanja ispod zemlje zbog čega je tlo postalo nestabilno i nesigurno.

Osmislili su radikalan i jedinstven plan – jednostavno će preseliti cijeli grad za 3,2 kilometra istočno, na stabilno područje, i tako sačuvati kuće, tvrtke i povijesne znamenitosti. Milijardu dolara vrijedan projekt prvi je put spomenut 2004. godine, a sada je napokon postao stvarnost, a ne desetljećima udaljena fantazija. Kako piše Business Insider, upravo je završena izgradnja nove gradske vijećnice, a to je samo nagovještaj onoga što slijedi.

Sve je krenulo od lokalnog junaka

Nova vijećnica je zlatne boje i nazvana je “The Crystal”. Sačuvano je i omiljeno gradsko zvono, uskoro će se izgraditi bazen i knjižnica za novi centar, no sudbina kuća i stanova u Kiruni još nije poznata. Rudarska kompanija Luossavaara-Kiirunavaara AB (LKAB) zbog koje se grad mora preseliti ponudila je otkup kuća po tržišnoj cijeni plus 25% od nje ili zamjenu za novu kuću ili stan istočnije od rudnika, a oni će i financirati cijeli proces preseljenja. Zanimljivo je da se u rudniku u Kiruni dnevno proizvede dovoljno željeza za šest Eiffelovih tornjeva, a ima gotovo 5000 zaposlenika iz grada koji se mora preseliti.

 

Naime, samo nekoliko povijesnih zgrada, poput crkve koja je bila proglašena omiljenom javnom zgradom u Švedskoj, biti doslovno podignuto strojevima i prebačeno na novu lokaciju.

Val preseljenja pokrenuo je 66-godišnji Sune Stralberg, prvak u vuči saonica pomoću pasa i vlasnik trgovine saonicama, piše Bloomberg. On je neka vrsta lokalnog ‘celebrityja’ u najsjevernijem gradu Švedske, a bio je prvi koji je preselio svoju radionu tri kilometra istočno. Zapravo nije imao izbora, dućan mu je bio na rubu urušavanja.

– Znao sam da ću se morati iseliti zbog željeza, svi smo znali. U djetinjstvu sam se već tri puta selio zbog rudnika, no ništa me nije šokiralo poput ovoga. Gdje da preselim dućan, u prostor daleko od cijelog grada, pa tko bi mi došao? – razmišljao je Stralberg prije šest godina, kada su mu rekli da se mora odseliti.

Na kraju se odselio na mjesto gdje se gradi nova Kiruna.

 

‘Nema Kirune bez rudnika’

– Svi smo svjesni da moramo preseliti grad jer trebamo rudnik. Bez rudnika neće biti ni Kirune – izjavio je Stralberg za Bloomberg, a takav stav prevladava kod većine stanovnika švedskog gradića.

Menadžer za rudarenje iz LKAB-a Lennart Stalnacke otkrio je kako je i ispod novog gradskog centra puno željeza.

– Ne mogu obećati da se grad neće morati ponovo seliti, sve ovisi o tome hoćemo li i za 100 godina vaditi željezo na ovakav način – izjavio je Stalnacke za Bloomberg.

Cijelo preseljenje izvest će se u fazama i moglo bi potrajati sve do 2040. godine, piše Guardian.

Iako se plan o preseljenju cijelog grada na prvu čini zaista jedinstvenim, to se zapravo već događalo. Rodni grad Boba Dylana, Hibbing u Minnesoti, preseljen je oko tri kilometra južno od originalne lokacije, a razlog je bio vrlo sličan onom u Švedskoj. Prema New York Timesu, rudarska kompanija je željela provjeriti ima li ispod grada još željeza pa su ga jednostavno prebacili.

Ima još primjera – Hill Village i Tallangatta (Australija) morali su biti preseljeni zbog opasnosti od poplava kod gradnje novih brana, dok je dio predgrađa američkog Louisvillea preseljen jer njegovi stanovnici nisu mogli izdržati život s bukom obližnjeg aerodroma.

 

 

(Izvor: Novac.hr)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Slavni Mostarac zaradit će 80 milijuna eura od sporta, ali svejedno je upisao i fakultet

S ugovorom života, kako su ga mnogi nazvali, naš košarkaški reprezentativac Bojan Bogdanović postao je najplaćeniji …