Utorak , studeni 24. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Sveta Stolica i Trumpova administracija protive se pobačaju u Generalnoj skupštini UN-a

Sveta Stolica i Trumpova administracija protive se pobačaju u Generalnoj skupštini UN-a

New York City – Predsjednik Donald Trump i vatikanski državni tajnik Pietro Parolin izazvali su svjetske čelnike da zaštite nerođeni ljudski život. Obojica čelnika razgovarali su u Ujedinjenim narodima u New Yorku, tijekom 74. zasjedanja Generalne skupštine.

U utorak je predsjednik Trump izjavio da “vjeruje da je svako ljudsko dijete, rođeno i nerođeno, Božji sveti dar.”

Predsjednik je branio pravo zemalja da uspostave zaštitu za nerođeni ljudski život, primjećujući da postoje međunarodni napori na promicanju pobačaja financiranog od poreznih obveznika na zahtjev.

Trumpovi komentari uslijedili su nakon sastanka na visokoj razini o univerzalnom zdravstvenom pokrivanju u UN-u, na kojem su i kardinal Parolin i američki tajnik za zdravstvo i ljudske usluge Alex Azar inzistirali na zaštiti nerođenog života kao dijela globalne obveze zdravstvene zaštite.

Parolin i Azar dali su svoje primjedbe na usvajanje političke deklaracije o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti koja je namijenjena budućem ulaganju u zdravstvenu zaštitu zemalja članica UN-a i donatora u svjetlu ciljeva održivog razvoja UN-a 2030. (SDG).

Parolin, glavni diplomatski službenik Vatikana, upozorio je na navode u dokumentu koje bi države članice mogle protumačiti kao promicanje pristupa abortusu. Zajednička izjava Sjedinjenih Država i 18 drugih zemalja, koju je na sastanku pročitao sekretar Azar, također se protivila istoj terminologiji.

Kardinal je formulaciju deklaracije nazvao “nesretnom” i “duboko zabrinjavajućom i podjelom”, ističući njezino uključivanje “zdravstvene i seksualne i reproduktivne zdravstvene usluge” i “seksualno i reproduktivno zdravlje i reproduktivna prava.”

Parolin je rekao da Sveta Stolica odbacuje svako uključivanje pobačaja u razumijevanje prava zdravstvene zaštite.

„Konkretno, Sveta Stolica odbacuje tumačenje koje pobačaj ili pristup pobačaju, spolno selektivni pobačaj, pobačaj fetusa dijagnosticirani zdravstvenim izazovima, majčinski surogat i sterilizaciju kao dimenzije ovih termina ili univerzalnog zdravstva obuhvaća“, rekao je kardinal Parolin.

Ponovio je prethodne rezerve Svete Stolice prema takvoj terminologiji, objavljene na Svjetskoj konferenciji o ženama u Pekingu 1995. godine i Kairskoj konferenciji o stanovništvu i razvoju 1994. godine, da će se tumačiti kao zagovaranje pristupa pobačaju.

Termine “reproduktivno zdravlje i srodne izraze”, Sveta Stolica smatra “primjenom na holistički koncept zdravlja, koji obuhvaća osobu u cjelini njegove ili njezine ličnosti, uma i tijela “, rekao je Parolin, ali ne uključuje pobačaj kao dio ovog koncepta.

U ponedjeljak su na sastanku obilježene četiri godine od UN-ovog usvajanja Ciljeva održivog razvoja (SDG), sveobuhvatnog globalnog plana za 15 godina do 2030. koji je uključivao ciljeve poput borbe protiv siromaštva i promicanja univerzalnog obrazovanja.

SDG-ovi su uključivali ciljeve “osiguravanja univerzalnog pristupa zdravstvenim uslugama za seksualno i reproduktivno zdravlje” i “osiguranja univerzalnog pristupa seksualnom i reproduktivnom zdravlju i reproduktivnim pravima” do 2030. godine, u skladu s dokumentima iz Pekinga i Kaira.

U to su vrijeme neki kritičari upozoravali da će ovakva terminologija omogućiti veliko širenje međunarodnog pristupa pobačaju, te koristiti razvojne stipendije kao utjecaj i pritisak na zemlje u razvoju da liberaliziraju zakone o pobačaju.

Sveta Stolica, Sjedinjene Države i druge zemlje dosljedno upozoravaju na takve pokušaje prisiljavanja zemalja na pobačaj. U mjesecima prije sastanka UN-a o univerzalnom zdravstvenom pokrivanju 2019., Trumpova administracija radila je na prikupljanju podrške za obranu sposobnosti država da zaštite život bez međunarodnog uplitanja.

Taj je rad uključivao pismo državnog sekretara Mikea Pompea i Azara čelnicima drugih država članica. Do sada je 21 pismo, uključujući SAD, potpisalo pismo u znak potpore, navodi HHS.

“Kao ključni prioritet u globalnoj promociji zdravlja, s poštovanjem tražimo da se vaša vlada pridruži Sjedinjenim Državama, osiguravajući da svaka suverena država ima sposobnost odrediti najbolji način zaštite nerođenih i obraniti obitelj kao temeljnu jedinicu društva jer su od vitalnog značaja za djecu koja napreduju i vode zdrav život “, navodi se u pismu.

Pismo upozorava da „multilateralni dokumenti globalne zdravstvene politike“ koriste termine poput „sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja“ i „seksualno i reproduktivno zdravlje“ i „seksualno i reproduktivno zdravlje i prava“ da bi umanjili ulogu roditelja u najosjetljivijim osobno-obiteljskim orijentiranim pitanjima. ”

“Utvrđeno je da potonje znači promicanje pobačaja, uključujući pritisak na zemlje da odustanu od vjerskih načela i kulturnih normi utvrđenih zakonom koji štite nerođeni život”, navodi se u pismu.

Azar se također obratio u ponedjeljak na sastanku o univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti, iznoseći zajedničku izjavu u ime 19 zemalja: SAD, Bahrein, Bjelorusija, Brazil, Demokratska Republika Kongo, Egipat, Gvatemala, Haiti, Mađarska, Irak, Libija, Mali, Nigerija , Poljske, Rusije, Saudijske Arabije, Sudana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jemena.

U zajedničkoj izjavi kaže se da je “obitelj temeljna institucija društva i stoga ju treba podržavati i jačati.”

Izjava se dalje protivi „pozivanju na dvosmislene pojmove i izraze, poput seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u dokumentima UN-a, jer mogu narušiti kritičnu ulogu obitelji i promicati postupke, poput pobačaja, u okolnostima koje ne uživaju međunarodni konsenzus i koji agencije UN-a mogu pogrešno protumačiti. ”

“Ne postoji međunarodno pravo na pobačaj i ti se izrazi ne smiju koristiti za promicanje politike i mjera za pobačaj.”

Parolin je u svom govoru u ponedjeljak također rekao da je univerzalno pravo na zdravstvenu zaštitu dio nauka Crkve o solidarnosti, socijalnoj pravednosti i općem dobru.

Nadalje, rekao je, da se “podrazumijeva kao zdravlje osobe u cjelini i svih osoba tijekom svih faza razvoja njihovog života.”

Ovo je pravo, rekao je kardinal, “na taj način neraskidivo povezano s pravom na život i njime se nikada ne može manipulirati izgovorom za okončanje ili raspolaganje ljudskim životom bez obzira na to u bilo kojem trenutku čitavog kontinuuma njegovog postojanja, od začeća do prirodne smrt.”

catholicworldreport.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Rudi Tomić: Requiem demokraciji u Americi!

                                               Bez pravedne, nema integralne slobode                                                bez slobode – nema ni demokracije.   Sjedinjene  …