Petak , rujan 25. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Zdravlje / SVI VOLE FETA SIR! Nekima se preporučuje, a neki ga moraju izbjegavati! U kojoj ste vi skupini?

SVI VOLE FETA SIR! Nekima se preporučuje, a neki ga moraju izbjegavati! U kojoj ste vi skupini?

Feta sir je nezamjenjiv u mediteranskoj kuhinji. Ima manje masti i kalorija od tvrdih sireva. Naime, 100 grama sadrži 264 kalorije.

Sadrži vitamine A, B i K, željezi i magnezij, a dobar je i za kosti jer ima duplo više kalcija od fosfora. Obiluje dobrim bakterijama koje mogu ojačati imunosni sustav i stanje probavnog sustava. Izvorno se pravi od ovčjeg i kozjeg sira, ima jak i oštar ukus i kremastu teksturu.

Osim čuvene grčke salate, sastojak je mnoštva jela, od predjela, preko glavnog jela, do deserta. Odličan je u kombinaciji s maslinovim uljem, bosiljkom, origanom, kao i u salati s lubenicom i metvicom.

Mogući problemi s feta sirom proizlaze iz činjenice da sadrži dosta natrija jer se tijekom pravljenja sira u sirutku dodaje sol.

Zato oni koji su osjetljivi na taj sastojak treba da prije konzumiranja dobro isperu krišku fete pod mlazom vode.

Također, osobe osjetljive na laktozu treba da budu oprezne jer feta, kao i ostali mladi sirevi, ima više laktoze od gaude ili npr. parmezana.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

TAJNO DJELOVANJE MASLINOVA ULJA: Evo tko bi ga najviše trebao konzumirati

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje srca zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su …