Petak , ožujak 5. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / U svijetu padaje cijene nafte, u BiH se “lagano povećavaju” i to zbog “povećanog, prazničnog prometa”

U svijetu padaje cijene nafte, u BiH se “lagano povećavaju” i to zbog “povećanog, prazničnog prometa”

Cijene nafte kliznule su u četvrtak u mirnoj predblagdanskoj trgovini na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog širenja novog soja koronavirusa. Nasuprot tome, benzinske crpke u Federaciji BiH su u proteklim danima izvjestile su Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i Dizel (10 ppm) odnosno o povećanju za 0,05 KM po litru.

Cijena barela Brent nafte, koja se vadi u Sjevernom moru i referentna je za europsko tržište, pala je 40 centi, na 50,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,12 dolara.

Cijena barela WTI nafte, koja se vadi u SAD-u, pala je 36 centi, na 47,36 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,1 dolar.

Trgovce je jučer ohrabrilo izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 562 tisuće barela. Pale su i zalihe benzina, za 1,1 milijun barela, i zalihe derivata, za 2,3 milijuna barela.

Dobro raspoloženje na tržištu poduprla je i vijest da je na vidiku sporazum EU-a i Velike Britanije o brexitu.

“Niže američke zalihe sirove nafte i goriva i naznake mogućeg dogovora o brexitu rezultirali su slabijim dolarom i bile su dobra vijest”, tumači Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za imatelje drugih valuta i time podupire potražnju.

Blagdansko raspoloženje na tržištima zasjenio je donekle strah od novog soja koronavirusa. Nadu ipak ulijevaju očekivanja barem četiri proizvođača lijekova da će njihova cjepiva protiv covida 19 biti učinkovita i protiv novog, još zaraznijeg soja virusa koji bjesni u Britaniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas zbog blagdana nije na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz košarice svojih članica u prethodnom danu. Zadnji objavljeni podaci su od prošlog četvrtka, kada je iznosila je 50,78 dolara, izvješćuje HINA.

Kod nas je gorivo poskupjelo jer je “povećan promet”

Benzinske crpke u Federaciji BiH su u proteklih pet dana izvjestile su Federalno ministarstvo trgovine o promjeni cijena i marži za BMB 95 i Dizel (10 ppm) odnosno o povećanju za 0,05 KM po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske crpke dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na 25. prosinca iznosi:

– Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,71 do 1,91 KM/litri,
– Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 1,91 KM/litri.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,87 KM/litru i za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 1,85 KM/litru.

Od 21.12.2020. godine do danas u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano ukupno 112 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Navedena prosječna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH se u odnosu na 31.11.2020. godine povećala za 0,01 KM/litru za oba derivata. Navedeno povećanje od 0,01 KM/litru nastupilo je 18.12.2020. godine.

“Dosadašnja praksa maloprodavaca naftnih derivata je bila da, bez obzira što nije došlo do povećanja inputa koji određuju visinu maloprodajne cijene naftnih derivata, uoči praznika i tijekom ljetnog odmora blago povećaju cijene. Naime, činjenica je da upravo u tom periodu u većim gradovima je značajno povećan promet na benzinskim crpkama”, rečeno je za Klix.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

 

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Milanović o koroni u BiH: “Niti je itko bolestan, niti itko umire, niti je itko u bolnicama, niti itko priča o tome, niti se itko cijepi.

Predsjednik Zoran Milanović u Istri je komentirao i borbu s epidemijom koronavirusa, a posebno se …