Petak , srpanj 10. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / TAJANSTVENI SRBIN: Najbogatiji balkanski milijarder ulaže u Hrvatsku: Što se krije iza ove akvizicije?

TAJANSTVENI SRBIN: Najbogatiji balkanski milijarder ulaže u Hrvatsku: Što se krije iza ove akvizicije?

Javnim se prostorom ovih dana, doduše prilično diskretno proširila priča o tome kako je švedski Tele 2 prodao svoju tvrtku u Hrvatskoj za basnoslovnih  220 milijuna eura Uniteg grupi, inače tvrtka broji 310 zaposlenika, ali i oko 900 tisuća korisnika. Ono što također spada u kategoriju basnoslovno godišnji su prihodi ove kompanije koji iznose oko 180 milijuna eura.

Inače, sjedište United grupe je u Amsterdamu, a posluje mahom na području bivše Jugoslavije. Dio hrvatske javnosti za njih je imao prilike čuti jer riječ je o vlasnicima N1 televizije te Nove Tv, a broje oko 4400 zaposlenika. No, ono što je vrijedno spomena svakako je ime osnivača United grupe riječ je o srpskom tajkunu Draganu Šolaku, jednome od pet najbogatijih Srba koji je prije no što je preuzeo Novu Tv, bio vlasnik N1 televizije i Sportkluba.

Srpski mediji Šolaka nazivaju maherom za pranje i isparavanje para. Ovaj srpski poduzetnik sa švicarskom adresom ima se čime pohvaliti, njegova United gruša posluje sa šest zemalja preko prendova poput SBB-a, Telemacha, United Media, ali i SportKluba, Nove Tv i N1, pa tako zapošljava oko 4400 ljudi. Njegove usluge koristi preko 1,8 milijuna kućanstava pa stoga niti ne čudi podatak da mu prihodi premašuju 600 milijuna eura. ovaj strastveni zaljubljenik u golf karijeru je počeo baveći se trgovinom glazbenih prava u svojem beogradskom uredu, nakon čega je posao proširio na cijelu regiju.

Godine 1990., odniva VANS privatnu tvrtku za filmsku produkciju i distribuciju, bila je ovo ujedno jedna od prvih tvrtki tog tipa. Koncem 92-e godine prodao je svoje poslovne interese u Beogradu pa odlazi u Ljubljani, ali se vrlo brzo seli u Prag dje se zadržao desetak godina, radeći u glavnom češkom vradu, ali i Ljubljani te Londonu gdje je na noge podizao brojne tvrtke. Kablovsi distributerski sustav osniva 2000.godine u rodnom Kragujevcu te pomaže tadašnjoj srpskoj oporbi.

Kako se politička sitacija u Srbiji mijenjala, njegov KDS potpisuje ugovor sa Southeast Europe Equity Foundom, riječ je o investiciji od deset milijuna dolara. Brzo se mijenja i naziv u Serbia Broadband te SBB postaje vodeći kabelski sustav u koji je investicije ubrizgavao i EBRD, zatim se ovniva Total, televizijska platforma za satelitsku distribuciju, a širi se i na Telemach u Sloveniji te postaje lider kada je o kabelskoj televiziji u regiji riječ.

Šolak 2009.godine postaje predsjednik Uprava SBB Telemach grupe. Tri godine kasnije Šolak svoje poslovne subjekte ujedinjuje u Unitet Mediu sa sjedištem u Luksemburgu, a već naredne godine sjedište seli u Amsterdam, dok Unitet Media 2015.llgodinee kupuje Tus Mobil te tako ulazi i u posao na području mobilne telefonije, negdje u to doba počinje s investiranjima u regionalni centar za istraživanje i razvoj, s ciljem predstavljanja Eon-au suradnji s Googleom.

Dio medija o Šolakovim poslovima pisao je zbog niza tvrtki koje su registrirane od Švicarske, do Sejšela, Cipra i Lihtenšajna te zbog njegova poslovanja s fondom Kohlberg, Kravis i Roberts, jer je preuzeo udjel u tvrtki po cijeni koja valucaciju Uniteda postavlja na 1,1 milijardu eura, a ugovor pak potpisuje s Davidom Petrauseom, američkim generalom i bivšim direktorom CIA-e, intrigantna je priča o navodnim Šolakovim neplaćanjima poreza, a osim toga mediji u susjednoj Srbiji pisali su o njegovoj vili na Ženevskom jezeru, zrakoplovu, i ulaganjima u golf terene, a partner u poslovanju bila mu je i Europska banka za obnovu i razvoj. Šolaka opisuju i kao tajanstvenog milijardera.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Utakmice Lige prvaka i Europske lige bez navijača

Izvršni odbor Europskog nogometnog saveza (UEFA) odredio je da će preostale uzvratne utakmice osmine finala Lige prvaka …