Utorak , siječanj 15. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / TAJNE ODLUKE: Kako i što radi “Vlada Nevenka Hercega”?

TAJNE ODLUKE: Kako i što radi “Vlada Nevenka Hercega”?

Hercega se u anonimnom pismu nezadovoljnog članstva HDZ-a  optužuje za samovolju, Vladu HNŽ-a se  znakovito naziva „Vladom Nevenka Hercega“, ministri HDZ-a u Vladi se nazivaju „fikusima“ koji bez pogovora izvršavaju „volju velikog vođe“, a  kao najveći prigovor navodi se netransparentno donošenje odluka, pogotovo kada su u pitanju „podjele“ i „raspodjele novca“ na žurnim telefonskim sjednicama, te kadrovska razrješenja i imenovanja .

U HDZ-u BiH, sada je već potpuno jasno, mnogo toga ne štima. Nezadovoljstvo članstva HDZ-a ponašanjem njihovih kadrova na istaknutim dužnostima sve više buja, a mnoge nove stranačke „prljavštine“ na svjetlo dana izlaze iz skrivenih stranačkih ladica.

Najnoviji primjer je anonimno pismo nezadovoljnih članova u Hercegovačko-neretvanskoj županiji koje je adresirano na samog predsjednika HDZ-a BiH i sve važnije stranačke organe ove vladajuće stranke u HNŽ-u.

Treće pismo u kratkom roku

Osim problema i sukoba u neumskoj organizaciji HDZ-a, čiji su glavni akteri načelnik Neuma Živko Matuško i predsjednik OV Neuma Vinko Sentić, ogromni problemi u funkcioniranju HDZ-a sve su prilike dovode do smjene bivšeg predsjednika Vlade HBŽ-a Draška Dalića i to na inicijativu njegove stranke.

U oba ova slučaja, o problemima u funkcioniranju i sukobima unutar HDZ-a BiH javnost je dobila uvid putem pisama, anonimnih ili rjeđe potpisanih kao što je bio primjer u „slučaju“ Draška Dalića.

Ovih dana, iz HDZ-a je“ iscurilo“ i treće pismo čiji je faksimil u posjedu Dnevnog lista, a u kojem su iznesene žestoke kritike na račun rada Vlade HNŽ-a, posebno njenog prvog čovjeka, premijera Nevenka Hercega.

Hercega se u anonimnom pismu nezadovoljnog članstva HDZ-a optužuje za samovolju, Vladu HNŽ-a se znakovito naziva „Vladom Nevenka Hercega“, ministri HDZ-a u Vladi se nazivaju „fikusima“ koji bez pogovora izvršavaju „volju velikog vođe“, a kao najveći prigovor navodi se netransparentno donošenje odluka, pogotovo kada su u pitanju „podjele“ i „raspodjele novca“ na žurnim telefonskim sjednicama, te kadrovska razrješenja i imenovanja .

Odluke pod velom tajne

Sve to se,  kako se navodi u pismu događa redovito bez uvida pravog uvida u dnevni red, na način da ni sami ministri na kraju ne znaju za kakve odluke „glasuju“, već su prisiljeni „izvršavati“ prethodno postignute i usuglašene dogovore na „pregovorima“  između glavnih ljudi SDA i HDZ-a u HNŽ-u.

Autori pisma ove tvrdnje potkrepljuju podatkom da je u vremenskom periodu od 15. 12. 2016. do 28. 3. 2016. Vlada HNŽ-a održala 10 žurnih sjednica, odnosno 2,86 mjesečno, što u odnosu na vremenski period  od  6.11. 2015. do 17. 11 2016. predstavlja porast od čak 81%.

Na tim sjednicama raspravljano je više od 60 točaka dnevnog reda, a što je u postotku čak 148 posto više u odnosu na spomenuti raniji period.

Dobro upućeni u ovu tematiku  s kojima smo razgovarali nam kažu da ovakva praksa s aspekta učestalosti i nije toliko sporna niti posebno odudara od prakse i ponašanja prethodnih Vlada, jer su i prethodne Vlade funkcionirale na sličan način te također donosile bitne odluke na famoznim i misterioznim „žurnim telefonskim sjednicama“ .

No, ono što zabrinjava jeste informacija da su, kako se u pismu navodi, ministri iz HDZ-a BiH imali uvid u materijal samo u 8 posto ovakvih slučajeva, što daje novu dimenziju i uvodi sumnju u transparentnost  rada premijera Nevenka Hercega, ali i cijele Vlade HNŽ-a.  Takvo ponašanje upućuje na izmještanje moći odlučivanja iz resora ministara i Vlade kao cjeline na paralelne centre moći koji se nalaze u mostarskim vladajućim stranačkim krugovima i vodstvima SDA i HDZ-a.

 „Misteriozne“ raspodjele novca, razrješenja i imenovanja

Naime, konkretnije, u spomenutom pismu, njegovi autori tvrde da je ministrima HDZ-a u Vladi HNŽ-a od 60 točaka raspravljanih na telefonskim sjednicama krajem prošle i početkom ove godine, dostavljen materijal za samo 5 točaka dnevnog reda.

Ukupno gledajući, među takvim, netransparentnim odlukama ,kojih je znači bilo 55, njih čak 32 su se odnosile na financijska pitanja, odnosno kako se navodi u pismu na „podjelu, dodjelu i raspodjelu (često uz prethodnu preraspodjelu) nepoznate svote novca nepoznatim korisnicima“.

Osim financijskih odluka pod velom tajne, većina ostalih – njih čak 17 odnosila se, kako se navodi, na „razrješenja i imenovanja nepoznatih predsjednika i članova Upravnih vijeća, a da pritom nijedan od ministara iz reda HDZ-a nije imao ni jednu informaciju ni po jednoj točki“.

Tvrdi se također da su sve ove odluke donesene i bez rasprave i bez suglasnosti nadležnih stranačkih organa HDZ-a BiH.

U pismu se, koje na momente odiše vrlo ironičnim tonovima, ističe da ovakva praksa odlučivanja polako prelazi i na redovne sjednice Vlade gdje ministri sve više bez puno pitanja donose odluke na sličan način i raspodjeljuju višemilijunske novčane iznose.

U pismu se, na kraju između ostalog navodi, da je i mnogim državnim službenicima i oporbenim zastupnicima „zapalo za oko“ ovakvo ponašanje, te da je pitanje vremena „kad će se i ozbiljnije institucije sustava pozabaviti takvim radom Vlade“.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Većina braniteljskih udruga jedva preživljava, nemaju ni za vijence

U svim krajevima Republike Hrvatske osnovano je na stotine Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, tako …