Srijeda , travanj 25. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Tihomir Dujmović – HNS je tiha patnja Plenkovićevom HDZ-u, zato mu ne treba Hasanbegović

Tihomir Dujmović – HNS je tiha patnja Plenkovićevom HDZ-u, zato mu ne treba Hasanbegović

Nakon svega što smo zadnjih dana čuli i vidjeli, nakon svih perverzija kojih smo se zadnjih dana nagledali i iskusili, moj skromni zaključak je sljedeći: Vrdoljak i Štromar nisu vrijedni jedne riječi, predvidljivi su i uostalom na čelu im piše da su gladni karijere, vlasti i slasti i da su, baš sve spremni napraviti da se toga dohvate. Pa još se tinta na Vrdoljakovom zahtjevu za izglasavanjem nepovjerenja Vladi u Saboru nije osušila, a on i njegovi HNS-ovci su u nju zakoračili čim su u Vladu pozvani!

Čovjek mora imati želudac od inoxa da bi bio u stanju izvesti ovo što je Vrdoljak izveo! Bojim se da Andrej Plenković nije „od ovog svijeta“ jer je taj čovjek najveći dio i to svojih formativnih godina, proveo izvan Hrvatske i nisam siguran da on uopće razumije ovdašnje prilike i krvave ideološke meandre hrvatske povijesti i zato mu se mogao dogoditi i Prgomet i Šojatica i iskustvo u Požegi.

Naime, gledano iz Bruxellesa, na ovom modernističkom valu Merkeličine politike i njene vizije Europe, koalicija HDZ-ove demokrščanske dimenzije s jednom narodnjačkom strankom kao što je nominalno HNS, iz te je dakle vizure, posve prihvatljiva, upravo poželjna, iz tog ugla, knjiški dakle, to može djelovati kao gotovo povijesno pozitivni iskorak za tek formiranu hrvasku državu. Premda on to po mom mišljenju nije. Jer Hrvatska nije Njemačka.

Na šutnji Predsjedništva počiva kraljevski alibi Andreja Plenkovića

Ne znam koliko se iz Bruxelessa vidi što je zapravo HNS, ali nema nikakve dvojbe da svaki član predsjedništva HDZ-a precizno i detaljno razumije što je i tko je HNS. I zato je njihovo bespogovorno slaganje, baš njihova stopostotna podrška koaliciji HDZ-a i HNS-a, njihove dvije ruke u zraku za tu koaliciju i paralelna njihova besprijekorna šutnja zapravo nevjerojatna i zastrašujuća. Jer na toj šutnji zapravo počiva kraljevski alibi Andreja Plenkovića za ovakav potez. Ja sam sve doduše predložio, ali vi, vi, članovi Predsjedništva ste tu koaliciju zdušno prihvatili! Stopostotno prihvatili! Bez jedne riječi prigovora!

Žurim reći da Hrvatskoj uistinu novi izbori nisu poželjni, ako godišnje imamo mogućnosti povući 2,5 milijardi eura iz europskih fondova, a izbori će nam pojesti barem šest mjeseci blokiranja rada relevantnih državnih institucija, onda gola matematika govori da ćemo zbog izbora izgubiti više od milijardu eura jer iz fondova nećemo povući taj novac s obzirom na to da nam institucije realno neće raditi pola godine.

U tom smislu novi izbori donose financijski gubitak, a zemlji koja grca u dugovima svaki financijski gubitak je korak do stečaja. No, s druge strane mi živimo u parlamentarnoj demokraciji, parlamentarna demokracija košta i, kad se zemlja, nađe u ovakvoj situaciji ona jednostavno mora ići na izbore. I stoga jer je parlamentarna većina stjerana u kut i stoga jer je biračima obećana jedna priča, a sada se instalira posve druga varijanta, pa na izbore jednostavno treba ići stoga da se dobije mandat vlastitih birača što se može, a što ne smije napraviti. Ni HDZ ni HNS se ne drže ovih postulata.

Esih i Hasanbegović ne stignu se organizirati

Pa HNS još ima u džepu ugovor sa SDP-om gdje eksplicitno stoji da se zabranjuje koaliranje s HDZ-om! Kad se radi o HDZ-u, cijela ova situacija je krajnje neobična jer HDZ bi u slučaju brzih novih izbora sigurno bio uvjereni pobjednik, a njihov najveći problem, Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, jednostavno se ne bi dospjeli tako brzo organizirati da ozbiljno ugroze primat HDZ-a.

Pri tom im realno govoreći, nitko drugi nije neka ozbiljna ugroza. Osim toga tu ostaje vječno pitanje: po čemu su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović manje poželjni partneri od Vrdoljaka i Štromara? Nije rijedak slučaj da je realna politika inspirirana golim emocijama ili svojevrsnom iracionalnošću i da se ne vidi dalje od nosa. Je li Plenković imao novu većinu one sekunde kad je tajnici dao nalog da napiše otpusnicu trojici ministara? Kako vidimo, nije, iako je po svemu sudeći već bio u kontaktu s Vrdoljakom i Mostovci s pravom sada upiru prstom u taj detalj.

HNS je kao mogući koalicijski partner svojevrsna „tiha patnja“ Plenkovićevom HDZ-u, jednostavno stoga jer Plenković HDZ vidi isključivo na centru praktički bez bilo kakvih obzira prema desnici. Tu se negdje krije odgovor zašto mu ne treba Hasanbegović. U tom kontekstu, na centru, kao mogući koalicijski partneri stoje jedino HNS i HSLS, s obzirom na to da je HSS otišao sa Bernardićem. Ali, kako je moguće da je Most nelojalan partner jer je bio protiv Marića, a HNS koji je opoziv Marića predložio, odjednom nova moralna vertikala i odjednom lojalnija zdrava snaga vrijedna koaaliranja? Po čemu je uostalom ideološki HDZ-u bliži HNS, a ne Most? HDZ jest išao sam na izbore, ali već tada se razgovjetno tvrdilo da je njihov stateški partner Most. Takvom HDZ-u i takvoj nagovještenoj koaliciji su birači dali glas i zato je na ovaj način iznevjerena volja, ona imperativna ideološka volja birača i taj će ceh jednom doći na naplatu.

Ideološki prijepori su ogromni

No, u ovom trenutku, hladno, trezveno i gledajući na stvar okom gole matematike, Plenković je zapravo uspio preuzeti dva nova prevažna ministarstva, policiju i pravosuđe, i time zaokružiti potpunu kontrolu svih ključnih sastavnica Vlade. Osim toga, HNS za razliku od Mosta, uopće nema ambiciju ideološki mijenjati zemlju niti propitkivati bilo kakvu moralnu dimenziju aktualne politike i u tom smislu će HDZ odahnuti. Naime, sada, za razliku od doba kad je dijelio vlast s Mostom, HDZ sam kontrolira sve relevantne točke kompletne političke vlasti u zemlji i u tom smislu je on u ovom preslagivanju, makijavelistički doduše, ali, nadigrao sve protivnike i suparnike!

Jer, to što je dao HNS-u je krajnje beznačajno u odnosu na ono što je imao Most. A o kako važnom plijenu se radi, govori činjenica da je Plenković sada u vatru gurnuo svog najvjernijeg suradnika, Davorina Božinovića i to ni manje ni više negoli na mjesto šefa policije! S druge strane, koalicija s HNS-om de facto znači da se ponovo pod tepih gura bilo kakva borba protiv korupcije te ta koalicija, s obzirom na sve što je HNS izgovorio protiv HDZ-a i Tuđmana, znači da se HDZ ideološki odlučio na samoozljeđivanje i samoponižavanje i da se izložio teškim iskušenjima u budućnosti.

Jer, bez obzira na to što tamo više neće biti Vesne Pusić, ideološki prijepori između te dvije stranke su ogromni. To bi se trebalo vidjeti kod kurikularne reforme, osim ako baš najintimnije i Plenković i HNS kurikularni put ne vide jednako, što nije nemoguće, s obzirom na to da HDZ šuti na prve poteze nove ministrice! A prvi potezi znače rušenje svega „protujokićevskog“ što je do tada napravio bivši ministar Barišić. Ako više i postoji neka ideološka razlika među njima najprije bi trebalo zaiskriti baš na ovoj temi.

HNS će nakon ove koalicije doslovno nestati, jer sada kad su izgubili i Varaždin i Dubrovnik, sada kad im se na scenu vratio osvetoljubivi Čačić, i sada kad su nakon svega još ušli i u koaliciju s HDZ-om, za njih u budućnosti na političkoj sceni više neće biti ozbiljnijeg mjesta. Ta će koalicija sasvim sigurno dugoročno naštetiti i HDZ-u jer je kod njihovog biračkog tijela percepcija HNS-a posve negativna, a koaliranje s njima protuprirodno. Nije ni čudno uzme li se u obzir što je sve samo Vesna Pusić izgovorila na njihov račun.

Nevjerojatan obrat, nesvakidašnja situacija, salto mortale kakav još nikada nismo vidjeli! Jer ne zaboravimo vrhunac perverzije: u saborskoj proceduri još uvijek stoji zahtjev HNS-a za izglasavanje nepovjerenja istoj toj Vladi u koju su upravo ušli! I ministru s kojim će sada biti kolege! Može li perverznije?

Tihomir Dujmović

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Tihomir Dujmović – Hladan tuš Crkve i tko je u zadnja 24 sata otišao iz Hrvatske

Nije mu do sada uvijek bilo lako, ali ovakav hladan tuš kakav je premijer doživio …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *