Srijeda , veljača 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Kolumne / Tihomir Dujmović: ‘Thompson je donio oduševljenje, Split je već izabrao svog predsjedničkog kandidata, a zvižduci Terezi ne čude’

Tihomir Dujmović: ‘Thompson je donio oduševljenje, Split je već izabrao svog predsjedničkog kandidata, a zvižduci Terezi ne čude’

Zagrebe, nemoj se ljutiti, ali ovo danas može samo Split!

Ovo je prvi zaključak koji se nametnuo sam od sebe nakon sinoćnjeg sjajnog koncerta u Splitu oglašenog kao humanitarni koncert, što je i bio obzirom da je od prodanih ulaznica novac išao za nabavu nužne opreme za KBC Split.

Žalosno je, usput govoreći, da se na ovaj način pomaže hrvatskom zdravstvu i hrvatskoj državi koja bi ta sredstva mogla namaknuti bez problema tako da primjerice oduzme minimum imovine direktorima Uljanika nakon što je država dala nevjerojatne 4,5 milijarde kuna Uljaniku za brodove koji nisu proizvedeni, ali to je neka druga tema!

Svakako je fascinantno da smo novac dali za brodove kojih nema! I nitko se ne pita: napredna naša zemljo Istra, možete li ostatku zaostale države reći gdje je novac? Ili je već i ovo pitanje svojevrsni glas neofašizma i potmulog ustaštva?

Vratimo se sjajnom Splitu i predivnom koncertu.

U prvom redu to je djelo oca i sina Bubalo koji su do perfekcije organizirali koncert koji je kako je Mirna Berent (nadajmo se rehabilititana vođenjem ovog koncerta nakon 20 godina potpune ignorancije, da ne velim zabrane) višekratno naglasila, bio koncert očuvanja hrvatske glazbe. Koncert sa 20-tak hrvatskih izvođača bez zvijezda iz Srbije i BiH, zvuči u današnje vrijeme kao nemoguća misija zar ne? Valjda ih neće prozvati šovinistima zbog toga!

Najprije, to je bio spektakl zbog splitske publike i kako mi je ilustrativno napomenuo nakon koncerta izbornik Zlatko Dalić: “sad vidite zašto obožavam splitsku publiku i zašto tražim da ovdje češće igramo”.

Drugo, to je stvarno bio koncert hrvatske glazbe i u slavu hrvatskoj glazbi jer smo čuli sve od arhivske izvedbe Vice Vukova do Thompsona!

Treće, organizatori su nam kao voditelje priredbe vratili vremešnog Olivera Mlakara kojeg godinama nismo vidjeli i valja postaviti opravdano pitanje tko ga je izbacio s HTV-a? Ne sada, kada je doista vremešan, ali zašto ga zadnjih 15 godina nismo gledali? Kao što je ovaj koncert moguće na scenu vratio Mirnu Berend koja je doslovno protjerana sa kompletne scene prije 20 godina.

Svi su izvođači nagrađeni velikim pljeskom, no moglo bi se reci da je erupcija oduševljenja kojom je dočekan Miroslav Škoro pokazala da je Split već izabrao svog predsjedničkog kandidata.

Prava erupcija oduševljenja se dogodila dolaskom Marka Perkovića Thompsona, no ekskluzivna vijest koju je donio ovaj koncert ipak su salve zvižduka koje je pokupila Tereza Kesovija. Da, Split je izviždao Terezu sto zapravo ne čudi. Tko god drži do Domovinskog rata (i sebe samoga!) nikada joj neće oprostiti što je nakon što su joj Srbi spalili kuću u Konavlima i sa njezinim donjim rubljem pronađenim u njenoj kući snimali TV emisije i time sadistički gazili po njenoj intimi, držala koncert u Beogradu! I to pod naslovom “prijatelji stari gdje ste”. A javno se tada zaklela “nikad više u Beograd”! Sve ima svoje granice, rekla je salvama zvižduka splitska publika Terezi Kesoviji.

U svakom slučaju, bila je to jedna divna splitska noć!

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: STUPOVI…

Moj posao turističkoga vodiča naučio me je stvarima koje i nisu bile sastavni dio moje …