Srijeda , srpanj 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Tko u BiH pere novac?

Tko u BiH pere novac?

Prema jednoj ranijoj analizi organizacije Global Financioal Integrity iz Washingtona u BiH se godišnje opere i iz BiH se godišnje ilegalno iznese novca u visini od oko jedne milijarde maraka!

Bosna i Hercegovina sve je zanimljivija bjelosvjetskim kriminalcima samo zbog – pranja novca.
Prema nekim grubim neslužbenim procjenama, godišnje se u BiH opere, odnosno u legalne tokove novca ubaci oko 20 milijuna maraka.

Nove formule

S obzirom da je u cijelom svijetu pojačana borba protiv pranja novca, a u sklopu borbe protiv terorizma, BiH je od Europske unije dobila dva milijuna eura kako bi bila efikasnija u zaustavljanju ubacivanja novca u legalne tokove. U realizaciju ambicioznog projekta pod nazivom „Podrška borbi protiv pranja novca“ angažirani su eksperti iz ministarstava unutarnjih poslova Austrije i Slovenije i oni su upravo počeli sa „snimanjem stanja“.

Kada „izrade slike“ s policijskim agencijama i tužiteljstvima svih razina krenut će u operacije.

Ono što je izvjesno jeste da su količine prljavog novca u BiH daleko veće od brojki s kojima se službeno ili neslužbeno barata. BiH je stavljena na „sivu listu“ FATF-a, svjetske organizacije koja se bavi mutnim financijskim transakcijama.

Prema jednoj ranijoj analizi organizacije Global Financioal Integrity iz Washingtona u BiH se godišnje opere i iz BiH se godišnje ilegalno iznese novca u visini od oko jedne milijarde maraka! Domaće vlasti su uglavnom prešutjele tu informaciju iako je GFI nije tek tako javno priopćio. Inače, ta organizacija radi istraživanja u svim zemljama svijeta o nacionalnim i multilateralnim politikama i ugovorima s ciljem eliminiranja nelegalnog financijskog poslovanja kako bi se osigurali razvoj i sigurnost.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić kaže da je sve više prljavog novca koji dolazi u Bosnu i Hercegovinu:

– Taj novac potiče iz kriminalnih aktivnosti i nastoji se ovdje oprati kroz investicijska ulaganja, kupovinu nekretnina pa čak i preko nekih nevladinih organizacija koje navodno financiraju određene projekte.

Centri moći

Kako saznajemo, istražitelji su došli do zaključka da su kriminalci koji u BiH peru novac promijenili sistem rada i „prepisali formule“ koje se koriste u nekim drugim zemljama, odnosno puno sofisticiranije rade taj posao.

Ranije su novac najviše prali kupovinom stanova i poslovnih prostora, a u posljednje vrijeme prljave pare ubacuju u legalne tokove preko investiranja u biznis i to im, kako stvari stoje, lako polazi za rukom.

Sigurno je da u tome imaju i pomoć nekih političkih i drugih moćnika u BiH. Posebna je opasnost po državu što se time uspostavljaju i vaninstitucionalni centri ogromne financijske moći kojima je cilj preuzeti i političke i ekonomske poluge vlasti.

Novac se pere i preko offshore kompanija koje, prema nekim izvorima, postaju sve moćniji investitori u BiH koristeći se prljavim novcem. Stvarni vlasnici takvih kompanija uglavnom su sakriveni i prema nekim izvorima u velikom broju slučajeva radi se o državljanima BiH koji su se na sumnjiv i nelegalan način obogatili.

Ne postoje na jednom mjestu precizni podaci o offshore kompanijama koje posluju i investiraju u BiH pa je naša zemlja i po tome „mimo svijeta“. Nemoguće je do takvih podataka doći i u entitetskim vlastima.

U Republici Srpskoj se to krije kao „zmija noge“. U Federaciji postoji podatak star nekoliko godina i praktično neprovjerljiv koji kaže da je iz tog entiteta na Cipru registrirano 23 offshore kompanija, pet na Kajmanskim otocima, 18 u Luxsemburgu, a ima ih i u Lihtenštajnu, na Djevičanskim otocima, Belizeu i američkog državi Delaware. Također, na tim lokacijama registrirani su mnogi investicijski fondovi koji posluju u BiH.

Naši izvori kažu da su neki policijski službenici iz zapadnih zemalja koji su ranije u BiH istraživali pranje novca govorili da nigdje nisu imali lakši posao – dovoljno je vidjeti, primjerice, velebne kuće izgrađene u stilu velikih američkih bogataša i provjeriti kolika su mjesečna primanja vlasnika. Na to su tokom svojih misija skretali pažnju ovdašnjim vlastima, ali očigledno to nije dalo rezultate.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ekskluzivno: Hvarski biskup Petar Palić umjesto Ratka Perića!

U posljednjih desetak godina iz BiH je imenovano osam biskupa koji su preuzeli vođenje važnih …