Srijeda , kolovoz 12. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Tko to potencira svehrvatske sukobe?

Tko to potencira svehrvatske sukobe?

Pojedini mediji i njihovi komentatori dotakli su se podjela među B-H Hrvatima i šteta koje te podjele mogu nanijeti dok se u isto vrijeme kod Bošnjaka najavljuje svebošnjački sabor slijedeće godine. Pri tom smo mogli primjetiti da se sukobi na bipolarnom hrvatskom političkom nebu u Bosni i Hercegovini okarakteriziraju kao oni koji se odvijaju zbog mrvica vlasti.

Malo je degutantno tražiti da Dragan Čović postane jedina persona koju treba slušati kada se radi o sudbini Hrvata u BiH. Da on jedini s vrha odlučuje što će govoriti svi drugi hrvatski politički, gospodarski, kulturni i ini dužnosnici. Da on jedini kaže što je ispravno kada se radi o promjenama izbornog zakona i svim drugim bitnim stavkama za Hrvate u BiH. Ne malo nego je ekstra degutantno tražiti da predsjednik HDZ-a BIH bude monopolom obdareni hrvatski član predsjedništva i političar a to se očito traži.

To traže ponajprije mediji skloni HDZ-u BIH u kojima nema mjesta drugim strankama osim ako se radi o nekim popratnim priopćenjima nekih stranaka koje su svakako satelit HDZ-a BIH pa im se da mrvica prostora. To traže i svi političari i dužnosnici koji su potpali pod utjecaj HDZ-a BIH i Dragana Čovića pa čak i oni koji su nekada bili protiv ali samo njima znanim kanalima su „konačno progledali“. Takav nije samo Božo Ljubić, takvi su brojni pripadnici nekadašnje oporbe HDZ-u na svim nivoima.

Takvi ĆEMO postati i svi mi koji trenutno nismo za to da postoji monopol u vladanju ukoliko se pokaže da je to ispravno, da su namjere promjena izbornog zakona istinska zaštita svakog pojedinog Hrvata u BiH a ne samo odabranih, kada vladajuća hrvatska garnitura postane transparentna u vladanju prema svima a ne samo prema podobnima i kada na vrbi rodi grožđe.

Jer „mrvice“ vlasti koje se spominju zapravo nisu mrvice već privilegije koje su nama običnim smrtnicima nezamislive. Za te privilegije se halapljivi političari bore i kada do njih dođu teško ih se odreći. Pri tom se ne biraju sredstva a pri tom nije problem ni žrtvovati nešto. Makar se radilo o određenom broju pripadnika vlastitog naroda koji bi određenim promjenama određenih zakona mogao ispaštati.

Zato bi bilo poželjno da se objasni svima, i Hrvatima a usput i drugim narodima, potanko i nedvosmisleno, tko što od hrvatskih političara traži, pod kojim uvjetima i na koji način. Radilo se o zakonima ili vlasti, izborima ili koalicijama, nebitno. Recite tko ste i što želite. Tek onda kada svi budemo znali sve uvjete, ako ti uvjeti uistinu budu prihvatljivi svim Hrvatima a ne samo odabranima, tek nas onda smijete napadati da smo krivci zbog međusobnog svehrvatskog sukoba i zaslužni što ćemo u ovoj državi imati tek epizodnu ulogu manjine.

Nijedan normalan Hrvat u Bosni i Hercegovini nije za to da postoje dva pola, dvije u potpunosti različite političke struje koje će biti u međusobnom sukobu. Niti će ijedan normalan to potencirati. No, nitko tko razmišlja vlastitom glavom i smatra da je slobodan čovjek isto tako ne može prihvatiti da stalno bude fikus u čije će ime u svim važnim pitanjima odlučivati netko drugi jer se time ne gubi samo sloboda odlučivanja i razmišljanja već i cjelokupna ljudska osobnost i dostojanstvo. Baš kao što se gubi prodajom vlastitog ja poradi istinskih mrvica.

 

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Ni u ratu se nisu nosile bijele ili crvene majice…

Ne stišava se bura oko obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Političari (oni …