Četvrtak , lipanj 20. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Trump prozvao društvene mreže za cenzuru i ušutkavanje milijuna ljudi

Trump prozvao društvene mreže za cenzuru i ušutkavanje milijuna ljudi

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u petak društvene mreže, poručivši da cenzuriranjem ušutkavaju „milijune ljudi”.

U utorak su Facebook, Twitter i Alphabet uklonili tisuće profila povezanih s navodnom iranskom propagandnom kampanjom, dok je Facebook onemogućio djelovanje još jedne kampanje za koju se tvrdilo da je povezana s Rusijom.

Divovi društvenih mreža ušutkavaju milijune. Ne smiju to činiti pa čak i ako to znači slušanje lažnih vijesti na CNN-u, čiji je rejting drastično pao. Ljudi trebaju shvatiti što je stvarno, a što nije, ali bez cenzure!”, rekao je Trump.

Republikanski predsjednik proteklih je tjedana izrazio zabrinutost postupcima kompanija. U intervjuu za Reuters u ponedjeljak, Trump je rekao da je „izrazito opasno” za društvene mreže poput Twittera i Facebooka ušutkavanje glasova na svojim servisima.

Pobornici cenzure to pravdaju nacionalističkom histerijom, odnosno time da je Rusija pokušala utjecati na predsjedničke izbore 2016. hakiranjem i drugim akcijama, uključujući korištenje društvenih mreža u propagandnoj kampanji. Zadnja takva “Red scare” kampanja prije ove današnje je bila vođena u doba senatora McCarthyja po kom je i dobila ime, i danas se smatra jednom od tamnijih epizoda američke demokracije.

Trump je prošli tjedan također kritizirao društvene mreže, rekavši da „potpuno diskriminiraju republikanske i konzervativne glasove”. To je potkrijepio velikim brojem konzervativnih stranica ili kanala na Youtubeu koji su uklonjeni ili proglašeni “nesigurnim” bez ikakvog očitog razloga – osim što su podržavali Trumpa.

Predstavnici Twittera i Facebooka nisu odmah reagirali na Trumpove tvitove.

Izvor: hina/mh

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

“IGRE PRIJESTOLJA” Europski čelnici kreću s dogovorima oko novog predsjednika Europske komisije

Čelnici Europske unije u utorak se okupljaju u Bruxellesu kako bi dogovorili novo vodstvo tog …