Utorak , rujan 25. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Trump uveo carine na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara

Trump uveo carine na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa objavila je danas popis kineske robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 24 posto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Ranije danas je prenijeto da nove uvozne tarife američkog predsjednika Donalda Trampa prijete da ugroze globalni trgovinski sistem, izazivajući hitne kontramjere drugih zemalja i prouzrokujući štetu američkoj ekonomiji, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

“Ne potcjenjujmo makroekonomske posljedice – izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard, ocjenjujući da će tarife imati veće ekonomske posljedice ako izazovu kontramere trgovinskih partnera, poput Kanade i Njemačke”, prenosi Rojters.

U izvještaju o ekonomskoj politici SAD, ta međunarodna finansijska institucija je takođe iznijela manje optimističnu procjenu od Trampove administracije vezano za njen potencijalni privredni rast.

Iako se očekuje snažan privredni rast SAD u ovoj i narednoj godini, najnovije poreske mjere i politike potrošnje bi mogle prouzrokovati veće rizike od 2020. godine pa nadalje, ocjenjuje se u izvještaju MMF-a.

Britanska agencija podsjeća da je Trump nedavno uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

“Te mjere će vjerovatno dodatno udaljiti svijet od otvorenog, pravednog i na propisima baziranog trgovinskog sistema, i imaće nepovoljnog uticaja i po ekonomiju SAD i po njene trgovinske partnere”, navodi se u izvještaju. (Tanjug)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

TKO SE BRINE O NJIMA? Deset tisuća malodobnih migranata luta bez roditelja

Broj migranata mlađih od 18 godina koji su stigli bez roditelja dosegnuo je 10.000 u Španjolskoj, …