Utorak , kolovoz 4. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Tuga pregolema u HDZ-u i SDA – nije im prošlo povećanje cijena goriva za 15 feninga!

Tuga pregolema u HDZ-u i SDA – nije im prošlo povećanje cijena goriva za 15 feninga!

SARAJEVO – Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je negativno mišljenje Povjerenstva za financije i proračun, koje nije prihvatilo principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, čime je ovaj set zakona oboren.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru. Za negativno mišljenje o izvještaju Povjerenstva glasao je 21 poslanik, 14 je bilo protiv, a jedan poslanik bio je uzdržan, tako da je uz dovoljnu entitetsku većinu konstatirano da je zakon odbijen.

Za razliku od prethodnog puta kada su se izjašnjavali o ovom zakonu, poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nisu pristupili glasanju. Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Milica Marković, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić nisu ni glasali, iako su bili prisutni u sali. Za negativno mišljenje Komisije bio je 21 poslanik, 14 ih je bilo protiv dok je samo Šemsudin Mehemdović bio suzdržan. Tako su za negativno mišljenje Komisije glasali poslanici Nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, kao i poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Nenad Lalić, Đorđo Krčmar, Borislav Bojić i Aleksandra Pandurević te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak.

Za ovakvo mišljenje Komisije glasali su i posalnici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Damir Bećirović, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović, poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Momčilo Novaković te poslanica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Diana Zelenika. I poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, Denis Bećirović i Mirsad Mešić glasali su za negativno mišljenje Komisije kao i poslanici Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Zaim Backović i Jasmin Emrić.

Glasanjem protiv negativnog mišljenja Komisije, izmjene zakona podržali su poslanici Stranke demokratska akcije (SDA) Šefik Džaferović, Amir Fazlić, Asim Sarajlić, Nermina Kapetanović, Safer Demirović i Hazim Rančić te Saveza za bolju budućnost (SBB) Fehim Škaljić, Damir Arnaut, Mirsad Đonlagić i Mirsad Isaković. Protiv negativnog mišljenja Komisije bili su i poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Predrag Kožul i Monika Tomić.

Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je Povjerenstvo za financije i proračun podržalo u prvoj komisijskoj fazi, nije dobio entitesku većinu i upućen je na usuglašavanje. Ovim zakonom predviđa se mogućnost pristupa restrukturiranju banaka i formiranje fonda za restrukturiranje. Prema tekstu predloženog zakona, Agencija za osiguranje depozita BiH otvara račun fonda za osiguranje depozita u Centralnoj banci BiH na koji se deponiraju premije banaka članica. Odredbama predloženog zakona predviđa se formiranje kontrolnog tijela koje će dobiti ovlaštenja da intervenira u situacijama kad neka banka propadne ili u nekim drugim situacijama kad je to potrebno. Zakonom je propisano da se način praćenja banaka članica vrši u skladu sa standardima kvaliteta koji svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

Usvojen je u prvom čitanju i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim. Izmjenama i dopunama ovog zakona, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o upravi predviđaju se i sankcije za nepostupanje po zahtjevima Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i odgovaranje na pitanja poslanika i delegata, uzimajući u obzir da je znatan broj organa uprave BiH za svoj rad direktno odgovoran Parlamentarnoj skupštini BiH. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH kojima se predviđa da vozila hitne pomoći i vatrogasna vozila imaju pravo prvenstva nad vozilima pod pratnjom, što prema važećem zakonu nije slučaj, upućen je na usuglašavanje jer nije dobio entitetsku većinu.

Poslanici Predstavničkog doma prihvatili su materijale Direkcije za europske integracije BiH – informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uvjeta BiH na europskom putu, Akcijski plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja o BiH za prošlu godinu, četvrti konsolidirani izvještaj o napretku sprovođenja Akcijskog plana za realizaciju Reformske agende BiH i Akcijski plan za realizaciju Reformske agende BiH za sve nivoe vlasti, uz određene zaključke. Prihvaćeni su i prvi izvještaj o monitoringu sprovođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019. godina i Akcijskog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015–2019. godina, izvještaj o radu Regulatorne komisije za električnu energiju BiH, izvještaj o stanju radijacijske i nuklearne sigurnosti za prošlu godinu, kao i izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2016. godinu. Prihvaćen je financijski i godišnji izvještaj Centralne banke BiH za prošlu godinu u kojem je konstatirano da BiH ima stabilnu monetarnu politiku i stabilnu valutu, kao i odličnu suradnju s institucijama BiH. Predstavnički dom usvojio je i informaciju o posljedicama krize “Agrokora” na ekonomiju u BiH, uključujući i zaključke Savjeta ministara BiH i poslanika Denisa Bećirovića iz SDP-a.

Naredna sjednica Predstavničkog doma najavljena je za 31. svibnja.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već …