Petak , kolovoz 7. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Ako vam se čini da je Bog tih ili odsutan, ove misli će vam otkriti nešto dragocjeno

Ako vam se čini da je Bog tih ili odsutan, ove misli će vam otkriti nešto dragocjeno

U vremenima čekanja, dok čekamo na Gospodina u molitvi, trebamo naučiti slušati Ga dok Mu govorimo.

Dok je patio, David je započeo svoj pravednički govor o tome kako je trebao reagirati u skladu s Božjom dobrotom: „Čekaj na Gospodina. Budi snažan i ohrabri svoje srce! Čekaj na Gospodina“! (Psalam 27, 14)

Poziv na čekanje na Gospodina jest poziv na povjerenje i nadu. Ono sadrži vjerovanje da će Bog jednoga dana, čak i ako to nije danas, sve izvesti na dobro. U vremenima čekanja, dok čekamo na Gospodina u molitvi, trebamo naučiti slušati Ga dok Mu govorimo. Suzdržati se od pretpostavki i tiho čekati sve dok ne otkrije ono što želi, svoja obećanja i planove.

No što je sa situacijama kada čekamo i osluškujemo, a Bog i dalje djeluje tih?

Bog je blizu

U knjizi „Napušteni od Boga“? Sinclair Ferguson raspravlja o onome što su naši kršćanski preci nazivali ”duhovnom napuštenošću”, odnosno osjećajem da nas je Bog zaboravio i da nas je ostavio izoliranima i u slijepoj ulici. No preko vjere možemo potvrditi to da je Bog tu čak i onda kada izgleda kao da Ga nema i kad se osjećamo napuštenima. „Približite se Bogu i On će se približiti vama“, (Jakov 4, 8) to je obećanje da Bog nikada neće otići, bez obzira kako se mi osjećali.

Prije nekoliko godina, bez nekog očitog razloga, nekoliko sam mjeseci bio u depresiji. Morao sam naučiti osloniti se na Boga i vjerovati da je On sa mnom bez obzira na to kako se osjećam. S vremenom, kako sam svakodnevno čitao Njegovu Riječ i tražio Njegovo lice, iako još uvijek u depresiji, postupno mi se vraćala sposobnost da Ga osjetim i čujem.

Mnoštvo nas je hodalo cestom Emausa. (Luka 24, 13-32) Preopterećeni tugom. Preplavljeni pitanjima. Pitamo se gdje je Bog, a On je cijelim tim putem hodao pored nas.

Je li ovo Tvoje najbolje za mene?

Moj prijatelj koji je i pastor mi je ispričao svoje iskustvo nakon smrti njegovog sina tinejdžera: „Gotovo svakog mjeseca, mjesecima, sam urlao na Boga i zasipao Ga pitanjima. Što si mislio?! Je li ovo Tvoje najbolje za mene?! Na kraju sam Ga pitao: „Očekuješ li zaista da ću svake nedjelje u crkvi govoriti kako si ti dobar“? Nakon toga, kada sam zašutio, Bog je progovorio mojoj duši. Imao je odgovor za svako pitanje“.

Čekanje na Boga uključuje učenje toga kako da Bogu dođemo sa svojim pitanjima. To znači da postoji nešto bolje od toga da znamo sve odgovore, a to je poznavati i vjerovati Onomu koji sve zna i koji nas neće napustiti. (Hebrejima 13, 5)

Vjerovanje Bogu kada Ga ne čujemo nas u konačnici osnažuje i čisti. Ako je naša vjera snažna onda kada nemamo nevolja, problema i sumnji, tada gradimo temelj od pijeska. Takva vjera je jedna zastrašujuća dijagnoza; poput telefonskog poziva koji nagovješćuje nevolju. Takva vjera neće preživjeti mračne noći duše.

Kada mislimo da je Bog tih ili odsutan, Bog nam može pokazati da je naša vjera utemeljena na pogrešnim stavovima ili površna. Taj temelj trebamo srušiti i svoju vjeru izgraditi na Bogu kao našoj Stijeni. On je jedini temelj koji može izdržati terete naše vjere.

Njegova tišina je stvar perspektive

Bog zapravo nikada nije tih. On je već sve rekao u svojoj Riječi i tako što je postao čovjekom kako bi umro za nas na križu i tako nas otkupio za vječnost. To je govor, a govor nije tišina!

Ono što mi nazivamo Božjom šutnjom je možda naša nemogućnost ili ue nekim slučajevima (zasigurno ne u svim) naša nevoljkost da Ga čujemo. Nasreću, takav gubitak sluha kod Božje djece ne mora biti trajan. Ako uzmemo u obzir obećanje uskrsnuća onda i neće biti trajan.

Psalam 19, 1 nam kaže da nebesa kliču o Božjoj slavi. Rimljanima 1, 20 nam pokazuje kako jasno stvorenje dokazuje Božje postojanje. Ne samo da Bog govori kroz svoju Riječ nego i kroz svoj svijet. Kada mi je srce opterećeno, šetnja s psom Maggie ili vožnja biciklom kroz oregonske ljepote je često bolje od slušanja odlične propovjedi ili čitanja dobre knjige.

Ipak, kada ne možemo čuti Boga ono što možemo jest svakodnevno čitati Njegovu Riječ. Tako ćemo čitati o onome što je Bog već rekao i učinio. Nad time možemo razmišljati i to možemo pamtiti sve dok ne shvatimo da to nije tišina već da nam Bog govori. Naravno i dalje ostaje subjektivan osjećaj da želimo čuti Boga na osobnijoj razini. Bog je govorio Iliji u ”tihom povjetarcu”. (1. Kraljevima 19, 12)

Problem sa tihim povjetarcima jest da ih se teško može čuti, pogotovo ako oko nas divljaju vjetrovi. Zašto Bog nekada govori tako tiho da Ga teško možemo čuti? Kako bi nas naučio da budemo mirni i da Ga tražimo. Kako bi izgradio našu vjeru i kako bi s vremenom govorio jasnije ili iscijelio naš problem sa sluhom.

Kada život postane mračan

Žena Martina Luthera, Katarina je znala s vremena na vrijeme vidjeti Martina obeshrabrenog ili tupog. Jednoga dana odjenula je crnu odjeću za tugovanje. Luther ju je upitao zašto. „Netko je umro“, odgovorila je. „Tko“? upitao je Luther. „Izgleda da je Bog umro“, rekla je Katarina. Luther je shvatio poantu. S obzirom na to da Bog nije umro Luther se trebao prestati ponašati kao da jest.

Što mi možemo učiniti kada izgleda da je Bog tih, a život mračan? Možemo moliti sa biblijskim piscima koji su vapili Bogu:

Davidov. K tebi, o Jahve, vapijem, hridino moja, ne ogluši se na me: da neuslišan ne postanem kao oni koji u grob silaze“. (Psalam 28, 1)

Bože, ne šuti, nemoj ostati nijem i ne počivaj, Bože“! (Psalam 83, 1)

K Tebi vičem, al` Ti ne odgovaraš; pred Tobom stojim, al` Ti i ne mariš“. (Job 30, 20)

Možemo se i sjetiti da bez obzira na to koliko se ona činila dugom, Bog obećaje da je ona privremena. Razmotrimo Sefaniju 3, 17:

Jahve, Bog tvoj, u sredini je tvojoj, silni spasitelj! On će se radovati tebi pun veselja, obnovit će ti svoju ljubav, kliktat će nad tobom radosno“.

Samo zato što ne možemo čuti kako Bog kliče ne znači da se on ne raduje s nama. Slijepo ili gluho dijete ne može vidjeti lice svoga oca niti čuti njegove riječi, ali može naučiti osjetiti očevu ljubav. Krvlju otkupljujuće obećanje govori da ćemo nakon ovog kratkog života biti u vječnosti gdje će Božja djeca „gledati Njegovo lice“. (Otkrivenje 22, 4)

Moja duša čeka na Boga

Moja supruga Nanci, dok je prolazila kroz kemoterapiju koja je završila prije nekoliko mjeseci mi je pročitala odlomak iz knjige Andrewa Murraya „Čekati na Boga“: „Božji Duh započeo je djelo čekanja na Boga u vama. On će vas naučiti kako čekati. Neprestano čekanje će biti neprestano nagrađivano Božjim neprestanim radom na vama“.

Samo u Bogu počiva tiho duša moja; od njega mi dolazi spasenje; samo u Bogu počiva tiho duša moja; jer mi od njega dolazi nada“. (Psalam 62, 1; 5)

Ako se za vrijeme čekanja možemo osloniti na Boga, On će nam dati milost da možemo pažljivo čekati i slušati dok molimo, da dobivamo ohrabrenje od drugih Kristovih sljedbenika, da Njegovu Riječ držimo otvorenu i da Ga molimo za pomoć kako bismo Ga mogli čuti.

Autor: Randy Alcorn; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

Izvor: https://www.novizivot.net/cekati-na-boga/ Novi život

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježava se danas, na dan kada …