Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Sve veći broj ilegalnih migranata u Sloveniji, Janša tvrdi da ih dnevno prođe od 100 do 500

Sve veći broj ilegalnih migranata u Sloveniji, Janša tvrdi da ih dnevno prođe od 100 do 500

Slovenski policajci iz Brežica, nedaleko granice s Hrvatskom, jučer su na području mjesta Bizeljsko priveli 35-godišnjeg državljanina Srbije koji je u automobilu prevozio osam državljana Turske, kako se pretpostavlja ilegalnih migranata, objavili su danas slovenski mediji pozivajući se na policiju.

Ustanovljeno je da su granicu prešli nezakonito pa su s migrantima pokrenuti uobičajni postupci, dok je 35-godišnjak priveden istražnom sucu, pod sumnjom da se bavi ilegalnom trgovinom ljudima, a vozilo mu je oduzeto. S turskim državljanima, među kojima je i troje djece, još teku predviđeni policijski postupci pa nije poznato hoće li u Sloveniji zatražiti azil.

Dan prije, u subotu navečer, ljubljanska policija je na području Ribnice i Kočevja otkrila dvije veće skupine ilegalnih migranata koji su nezakonito ušli u državu, a uhićeni su i njihovi vodiči, jedan slovenski i dva talijanska državljanina.

Slovenski državljanin u svojem je vozilu prevozio 30 državljana Eritreje, Sirije, Alžira i Francuske Gvineje, dok su dva Talijana u svojim vozilima prevozila 50 Pakistanaca te državljana Bangladeša i Sirije. Postupci u vezi s tim migrantima još nisu okončani, objavila je danas policijska uprava Ljubljana.

Slovenska policija ove godine bilježi znatan porast broja ilegalnih ulazaka i uhićenja ljudi koji se bave njihovim krijumčarenjem. Od početka godine otkriveno je preko 12 tisuća ilegalnih migranata, najviše iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a velika većina ih je nakon predviđenih postupaka, po podacima slovenskog MUP-a, vraćena u Hrvatsku.

Slovenska vlada i MUP ističu da, unatoč povećanom broju ilegalnih migranata u ovoj godini, kontroliraju situaciju na južnoj granici Schengena prema Hrvatskoj, na dijelu koje su od 2015. godine i prepreke te žičana ograda.

No, oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša prošlog je tjedna, u polemičkom odazivu na vladine tvrdnje, naveo da su stvarne brojke nezakonitih prelazaka granice vjerojatno veće od službenih navoda te da preko Slovenije prema sjeveru i zapadu ide “100 do 500 ilegalnih migranata dnevno”, ne navodeći izvor za te podatke.

(Izvor: HINA)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

“Sva bagra u Skupštini je glasala za (cjepiva)”, ljutito objašnjava dr. Jovana Stojković (VIDEO)

Javila se dr. Jovana Stojković koja, bez dlake na jeziku, objašnjava kako su cjepiva postala …