Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Velika subota

Velika subota

Velika subota je kršćanski blagdan, samo jedan dan prije Uskrsa. Zajedno s Velikim četvrtkom i Velikim petkom čini Vazmeno trodnevlje.

To je dan tišine i molitve. Crkva se zadržava kod Gospodinova groba te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju Božji grob u crkvi.

Dopušteno je slaviti samo sakramente pomirenja i bolesničkog pomazanja, a pričest se može dijeliti samo kao popudbina. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje.

Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina i njegovo uskrsnuće: vjernici, pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti “Isusov grob”.

U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da u tijeku dana pohodi svečano urešeni Isusov grob u crkvi.

Tako Crkva ulazi u Vazmeno bdjenje koje počinje navečer zalaskom sunca, u uskrsnoj noći, i to najčešće ispred Crkve blagoslovom ognja, hvalospjevom uskrsnoj svijeći, služba čitanja i Euharistija, te na kraju blagoslov uskrsnih jela.

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …