Četvrtak , kolovoz 16. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Veliki pad popularnosti Emmanuela Macrona

Veliki pad popularnosti Emmanuela Macrona

Stopa popularnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona bilježi ponovno veliki pad u kolovozu sa 40 posto zadovoljnih ispitanika, što predstavlja pad od 14 posto u mjesec dana nakon onog od 10 posto već zabilježena u srpnju, po ispitivanju Ifop-a za dnevnik Journal du Dimanche (JDD).

Francuski premijer Edouard Philippe bilježi također nazadovanje za devet posto u istom razdoblju, s 56 na 47 posto zadovoljnih ispitanika.

Šef države izgubio je 22 posto popularnosti od prvog ispitivanja Ifop-JDD prije tri mjeseca, neposredno nakon izbora kada ga je podržavalo 62 posto Francuza.

U istom trenutku 2012. njegov prethodnik, socijalist Francois Hollande, uživao je u znatno većoj popularnosti (54 %) a popularnost Nicolasa Sarkozyja (desnica) bila je još veća 2007. (67 %).

U kolovozu 36 posto ispitanika kaže da su “dosta zadovoljni” (-11) a četiri posto “jako zadovoljni” (-3) predsjednikom Macronom. Istodobno ukupan broj nezadovoljnih raste sa 43 na 57 posto, rasporedivši se u “dosta nezadovoljne” (37 posto, +9) i “jako nezadovoljne” (20 posto, +5). Tri posto ispitanika ne izjašnjava se.

Anketu je proveo Ifop on line ili telefonom 25. i 26. kolovoza na uzorku od 1023 osoba, reprezentativnih za francusko stanovništvo od 18 godina i više, po metodama kvota.

Podsjetimo, dok Macron Francuzima najavljuje rezove i reformu tržišta rada s druge se strane razbacuje novcem. Samo na šminku potrošio je 26.000 eura u prva tri mjeseca mandata. Na televizijskim nastupima i putovanjima prati ga profesionalni šminker brinući se o njegovom izgledu.

Javnost je također razljutio statusom prve dame za svoju suprugu Brigitte Macron. Iako je peticiju potpisalo više od 300 tisuća Francuza, prošli je tjedan objavljeno da su joj odobrene službene dužnosti. Za to navodno neće primati plaću niti će joj se dodijeliti bilo kakav novac iz proračuna, no imat će na raspolaganju dvoje savjetnika iz suprugova ureda, te tajnicu.

Iako njegova međunarodna politika možda nije trenutačno u fokusu francuskih birača, Macron je izazvao nezadovoljstvo i poljsku oštru reakciju.

Tijekom europske turneje kojom želi osigurati potporu za jačanje europskih standarda u radu izaslanih radnika čime bi se smanjio izvoz jeftine radne snage iz istočne u zapadnu Europu, dobio je potporu Slovačke i Češke Republike, Rumunjska mu je dala mlaku potporu za strožu regulaciju rada, no poljska ga je premijerka s pravom žestoko opomenula i ukazala da Poljska ima jednaka prava kao i Francuska.

Poljska premijerka Beata Szydlo ocijenila je u petak da je izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o Poljskoj arogantna, moguće zbog manjka političkog iskustva i poručila da Poljska ima jednaka prava kao i Francuska u Europskoj uniji.

Szydlo je ocijenila da Francuska želi srušiti jedan od temeljnih stupova EU-a zahtijevajući izmjene propisa o izaslanim radnicima te poručila da Macron ne može sam odlučivati o budućnosti EU-a.

Možda su njegove arogantne izjave posljedica manjka iskustva i političke prakse, što razumijem, ali očekujem da brzo uči i da ubuduće bude rezerviraniji”, kazala je za poljski portal wpolityce.pl.

“Savjetujem g. predsjedniku da se bavi stvarima koje se tiču njegove zemlje, tada će možda postići iste gospodarske rezultate i istu razinu sigurnosti kao one koji su zajamčeni u Poljskoj”, dodala je.

“Neće francuski predsjednik niti bilo koji drugi čelnik sam odlučivati o budućnosti Europe nego svi članovi zajednice”, kazala je, pozivajući Macrona da “ne razbija EU”.

Imamo jednaka prava kao i Francuska, kao i druge zemlje članice, i iskoristit ćemo ih za dobro Poljske i Poljaka.”

“Poljska nije u sukobu ni s jednom zemljom EU-a, niti sa samom Unijom”, naglasila je Szydlo.

Izvor: narod.hr/Hina

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Za Johnson&Johnson kazna od 4,7 milijardi dolara

Sud i američkoj državi Missouri naredio je kompaniji Johnson & Johnson da plati 4,7 milijardi …