Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / “Velpro” (čitaj Konzum) otpustio 155 radnika u BiH!

“Velpro” (čitaj Konzum) otpustio 155 radnika u BiH!

ČITLUK – 155 radnika Velproa dobilo je otkaze nakon što je restrukturiranjem Agrokorovog poslovanja u našoj zemlji pokrenuta likvidacija ove kompanije.

Otpušteni radnici dobili su otpremnine, a određen broj je zbrinut u drugim kompanijama. Iz Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH upozoravaju da još uvijek nije poznat točan broj radnika Agrokorovih kompanija u našoj zemlji koji će dobiti otkaz.

Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti naše zemlje izrazito je zabrinut. Likvidacija i otpuštanje radnika Velproa je zvono za uzbunu. Međutim, za određeni broj radnika nađeno je novo zaposlenje.

“Jedan određen broj radnika je zbrinut. To je u ovom objektu u Čitluku, jedan dio radnika je prebačen u Kiseljak i u neke druge kompanije i u ovom momentu se pregovara za dio radnika u Tuzli s kompanijom AKM Tuzla” – tvrdi Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BIH.

Iz Konzuma u našoj zemlji zid šutnje na upite s Federalne televizije. Nešto rječitiji su bili u centrali Agrokora.

“Planovi koji su bili javno prezentirani se realiziraju u dijalogu i dogovoru sa socijalnim partnerima”.

Za socijalne partnere, nema sumnje, restrukturiranje Konzuma neće završiti likvidacijom Velproa i otpušenjem 155 radnika, ali ni sindikatu ni javnosti još nije predočen broj prodavaonica koje će biti zatvorene ni broj radnika koji će dobiti otkaz.

“Ono što je faza u procesu rekonstrukcije jeste – konkretna provedba, dosta smo govorili onako paušalno o planovima sada se konkretno vidi što se dešava. Objekti se zaista zatvaraju” – dodaje Beširović.

Ranije je Ante Ramljak najavio da će se krajem kolovoza ponovno sastati s čelnicima državne i federalne vlasti i da bi od rujna maloprodajno poslovanje Agrokora u našoj zemlji trebalo biti razdvojeno na Konzum i Mercator.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KADA VAS SVI PRETEKNU…

(Matej 21,28-32) Farizeji su se naučili postavljati pitanja. Nisu navikli da netko njih bilo što …